Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kimagasló teljesítmények a misszióban

Szöveg: honvedelem.hu |  2015. október 14. 11:26

Idén márciusban kezdődött az ENSZ Közép-afrikai Köztársasági Többdimenziós Integrált Stabilizációs Művelete, azaz a MINUSCA. A misszióban jelenleg a Magyar Honvédség a Rumbach Szabolcs alezredes, Kiss Alajos alezredes, Molnár András őrnagy és Brunner Tamás százados alkotta négytagú kontingenssel vesz részt.

Rumbach Szabolcs alezredes és Molnár András őrnagy törzstisztként teljesít szolgálatot Banguiban, az ország fővárosában; míg Kiss Alajos alezredes és Brunner Tamás százados katonai megfigyelői feladatokat látnak el. A két törzstiszt egy-egy katonai szektor katonai műveleteinek irányításában játszik kulcsszerepet; Kiss alezredes egy megfigyelő őrs parancsnokaként tevékenykedett az első hat hónapja során, míg Brunner százados számtalan járőrben vett részt egy, az ország fő ellátási útvonala mentén található őrs hadműveleti tisztjeként.

A „kéksisakosok" rendkívüli körülményekkel szembesültek szolgálatuk során. Az országban rengeteg áldozatot szed a malária egyik veszélyes változata, valamint számtalan, Európában jóformán ismeretlen betegség is nehezíti az emberek életét. Az állami apparátus csak nagy nehézségek árán, a MINUSCA, valamint a franciák SANGARIS műveletének segítségével tudja – kis lépésekben – stabilizálni az országban nemrég lezárult polgárháború utáni helyzetet. Az eredetileg idén februárra tervezett választásokat még mindig nem sikerült megfelelően előkészíteni, így a jelenleg hivatalosan érvényben lévő időpontot vélhetően rövidesen újból módosítani kell.

1596002425

Kiss alezredes átadja a Paouai Megfigyelői Őrs főnöki beosztást a kenyai légierőtől érkezett Stephen Tuwey őrnagy részére

Nemzetközi missziókban általánosan elfogadott elv, hogy a nemzetek a résztvevők számának arányában látnak el kulcsbeosztásokat. Ezért is érte meglepetésként a magyar kontingens tagjait, amikor – az első hónapok egyéni teljesítményei alapján – Rumbach Szabolcs alezredest a misszió Katonai Műveleti Központjának főnökévé, míg Kiss Alajos alezredest a misszió összes katonai megfigyelőjének főkoordinátorává, illetve a Főparancsnokság Katonai Megfigyelői Koordinációs Részlegének törzsfőnökévé nevezték ki.

Kiss alezredes szeptember elején adta át a megfigyelői őrs vezetői beosztását, ezt követően csatlakozott a Banguiban szolgálatot teljesítő törzstisztekhez. Rumbach alezredes hivatalosan októberben, elődje hazautazását követően, veszi át a központ irányítását. Ezt követően a két alezredes tartja rajta a kezét a misszió ütőerein, azaz a katonai kontingensek és a megfigyelők tevékenységén.