Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Litvánia

missziós_index

2022 eseményei képekben – missziós összeállítás

2022. december 31. 7:27

A magunk mögött hagyott esztendő legfontosabb eseményeiből válogattunk mostani összeállításunkban. Archívumunkból visszakerestük minden hónap kiemelkedő missziós történését és kiválasztottuk az ott készült legjobb fotót.

index_BAP

Hazatérés

2022. december 4. 14:50

Befejeződött a magyar légierő balti légtérellenőrzési küldetése, amelyet a NATO Baltic Air Policing (BAP) missziójának keretében láttak el a magyar katonák és Gripenek az elmúlt négy hónapban. A kontingens december 3-án, szombaton este tért haza külszolgálatából Magyarországra egy C-17-es nehéz légiszállító repülőgéppel.

BAP_index

Háromszáz repült óra, csaknem húsz éles riasztás

2022. december 1. 18:00

Ünnepélyes keretek között adták át a balti légtér jelképes kulcsát a Magyar Honvédség Balti Fegyveres Készenléti Alegységének tagjai december elsején, a litvániai Šiauliai Repülőbázison. Ezzel hivatalosan is véget ért a NATO baltikumi missziójának, a Baltic Air Policing 60. – magyar vezetésű – váltásának négy hónapos küldetése. Az átadás-átvételi ceremónián Gion Gábor, a Honvédelmi Minisztérium stratégiai elemzésért és humánpolitikáért felelős államtitkára méltatta a közel nyolcvan fős magyar kontingens helytállását.

BAP átadás-átvétel KLAC3973

Befejeződött a magyar légierő balti légtérellenőrzési missziója

2022. december 1. 13:00

Befejeződött a magyar légierő balti légtérellenőrzési küldetése, amelyet a NATO Baltic Air Policing (BAP) missziójának keretében láttak el a magyar Gripenek az elmúlt négy hónapban; a magyar vadászokat vezető nemzetként a lengyel légierő váltotta fel csütörtökön a litvániai Siauliában.

Gyűjtés_gyermekotthonnak_BAP (nyitó)

Speciális gyermekotthonnak gyűjtöttek Litvániában

2022. november 30. 19:16

Mintegy 1200 eurót gyűjtött össze a Magyar Honvédség Balti Fegyveres Légvédelmi Készenléti Alegysége (MH BAP FLKA) a litvániai Šiauliai városi speciális gyermekotthon támogatására.

foci1

Most a labda szállt…

2022. november 29. 8:43

Újabb közösségi siker Litvániában: a balti misszióban szolgálaló magyar kontingens focicsapattal képviselte Magyarországot és az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázist november utolsó hetének sportrendezvényén.

20221125_mh59_magyar_vadaszpilotak_balti_tenger_01

Magyar vadászpilótákat mentettek a Balti-tengerből

2022. november 28. 7:07

Első alkalommal szerepelt az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis kijelölt állománya egy nyílt tengeri kutató-mentő gyakorlaton, ahol a légtérrendészeti misszióban vezető nemzetként szolgáló magyarok mellett az őket december 1-jén váltó lengyelek vettek részt. A kimentés része volt annak a többnemzeti kutató-mentő gyakorlatnak, amelyet a litván légierő és haditengerészet koordinált és szervezett, és amelyben mindkét nemzettől két-két vadászpilóta és saját megfigyelő csapatuk volt a főszereplő.

BAP (nyitó)

Balti légtérvédelem - mínuszokban is

2022. november 24. 7:37

Az első havazásra nem kellett sokat várni a Litvániában települő magyar kontingensnek. November harmadik hetében, több centiméteres hótakaró fedte be Šiauliait és környékét, így a repülőbázist is. A havazást többnapos mínuszok is követték, a leghidegebb napokon éjszaka -13 Celsius-fok is volt.

lengyelfutas2

Bázisfutás Lengyelország függetlenségi napján

2022. november 12. 12:25

Újabb közösségi feladatban vett részt a Litvániában szolgáló MH Balti Fegyveres Készenléti Alegység (MH BAP FLKA).

veradasnyito

Véradás a Baltikumban

2022. november 11. 9:24

Véradást szerveztek a litvániai Šiauliai légibázison, november 8-án, kedden. A bázis a saját állományán túl, lehetőséget biztosított a náluk állomásozó nemzeteknek is, köztük a Baltikumban szolgálatot teljesítő magyar kontingensnek is.