Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kopjafaállítás az elhunytak tiszteletére

Szöveg: honvedelem.hu |  2008. február 22. 12:07

A Magyar Honvédség Műveleti Központ, valamint az egyiptomi Sínai-félszigeten állomásozó Nemzetközi Erők és Megfigyelők (MFO) kötelékébe tartozó Magyar Kontingens szervezésével, a misszió déli táborában február 18–án kopjafát avattak a két, külszolgálatban elhunyt magyar katona halálának tizedik évfordulója alkalmából.

A misszióban katonai rendőrként szolgáló Molnár Lőrinc törzsőrmester és Hídvégi Attila őrmester 1998. február 18–án reggel 8 óra körül autóbalesetben vesztette életét a Sínai-félszigeten lévő Nuweiba nevű település közelében. A húszas éveik elején járó fiatal katonák a reggeli órákban a misszió déli táborából indultak útnak, hogy a Taba település közelében lévő ellenőrzési ponton vegyék át a szolgálatot társaiktól. A szolgálati helyükre azonban már nem érkezhettek meg, mivel az egyik kanyarban gépjárművük kisodródott és felborult. A két fiatal katona tragédiája nem sokkal hazautazásuk előtt történt, mivel egy éves külszolgálatuk 1998 márciusában járt volna le, szeretteiket és szülőföldjüket azonban már soha többé nem láthatták viszont.

Az elhunyt katonák emlékére rendezett ünnepségen jelen volt a déli táborban állomásozó magyar kontingens teljes személyi állománya, valamint a déli táborban állomásozó nemzetközi haderők meghívott képviselői. A zászlófelvonás és a himnusz elhangzása után a megnyitóbeszédet a déli táborban állomásozó magyar kontingens parancsnoka Szabó Zoltán őrnagy mondta el, majd leleplezte a kopjafát. A kopjafát a déli tábor tábori lelkésze felszentelte, ezt követően a déli tábor kontingensparancsnoka, Robert Langol alezredes és Szabó Zoltán őrnagy koszorút helyezett el a kopjafánál.

Az elhunytak emlékére Langol alezredes mondott beszédet, melyben kiemelte, hogy a misszió történetében már sokan életüket vesztették, ez a szám 1998-ban további kettővel nőtt. Ez a szám emlékezteti az állományt küldetése fontosságára, valamint arra hogy a kontingens küldetése nem kockázatmentes, egyben a mindennapi feladat-végrehajtás különös figyelmet igényel a kontingens tagjai részéről. A beszéd elhangzása után kérte a hallgatóságot, hogy egyperces néma vigyázzállással tisztelegjenek az elhunytak emléke előtt. A rövid ünnepség a szózat elhangzásával ért véget, melyet követően a parancsnok fogadást tartott.