Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sportsikerek az MFO-ban

Szöveg: Kelemen Viktor őrnagy |  2015. január 1. 11:28

2011 óta a Sínai-félszigeten települő Többnemzeti Erők és Megfigyelők (Multinational Forces and Observers − MFO) békefenntartó misszió élete gyökeresen megváltozott. A korábban jellemző szabad mozgási és szabadidős lehetőségek jelentősen korlátozódtak a megváltozott biztonsági helyzet miatt.

Szerencse a szerencsétlenségben, hogy így jóval többen kezdenek hozzá a sportoláshoz, így az egészséges életmódhoz. A magyar katonák és rendőrök is rendszeresen részt vesznek a különböző sportlétesítményekben és felkészülnek olyan versenyekre, amelyeket az MFO szervez. Más kontingensek tagjai közt szép számmal találhatók korábbi élsportolók, így még jobban értékelhetők a magyarok által 2014-es évben elért kiemelkedő eredmények.

A nyáron rendezték meg az „északi tábor legerősebb embere versenyt", amelyen a magyar kontingens a csapatversenyen vett részt, s végül a második helyen végzett. A megmérettetés négy számból állt. Az elemelést Kovács Z. Gábor rendőr százados 160 kilogrammal teljesítette, a guggolást Justin Brumblett amerikai százados 220 kilogrammal, a húzódzkodást Lovász Balázs főhadnagy 42,5 kilogrammal, a fekvenyomást Rikkers Attila főtörzsőrmester 150 kilogrammal.

1595985339

A következő megmérettetés a félmaraton volt, amit Nagy Sándor főtörzsőrmester 1óra 44 perc 22 másodperc alatt teljesített.

A magyarok szokás szerint részt vettek a „Force Skills" elnevezésű versenyen is, ahol csapatban, több versenyszámban − például akadálypályán, sebesültellátás közben, megfigyeléskor, szituációs gyakorlat során és az EOD-pályán − kellett megmutatniuk a tudásukat.  Ez rendkívül összetett felkészülést igényelt rendkívül rövid idő alatt. A csapat hiába lett 2. az akadálypályán és maximális pontszámmal első a sebesültellátásnál, a többszörös holtverseny miatt az összetettben az ötödik helyen végzett. A csapat tagjai Schultz Tamás rendőr alezredes, mint a csapat menedzsere, Szabó Attila rendőr százados, Kovács Z. Gábor rendőr százados Rikkers Attila főtörzsőrmester, Nagy Sándor főtörzsőrmester, Hortoványi András törzsőrmester csapattagok és a tartalék, Barnóczky Gábor főtörzsőrmester voltak.

1595985339

Szeptemberben rendezte meg a kolumbiai zászlóalj a hagyományos „Death March" kihívást. Ezen a versenyen minden férfi résztvevő kapott egy 20 kilogrammos homokzsákot, amit úgy helyezett el a hátizsákjában, ahogy akart. Már ez sem volt egyszerű feladat, hiszen a homok betonkeménységűvé tömörödik a menet során. A résztvevők kaptak egy Galil típusú gépkarabélyt, amit 26 kilométeren  keresztül kellett vinniük. Csak erőltetett menetben lehetett haladni, a futás tiltott volt, valamint a párokban induló csapatok öt méternél messzebb nem távolodhattak el egymástól. Ez az eddigi a leghosszabb menetgyakorlat volt, amit valaha megrendeztek, és a magyar kontingens nagy számban képviseltette magát. A legjobb magyar párosként Kovács Z. Gábor rendőr százados és Rikkers Attila főtörzsőrmester végzett, akik 4 óra 14 perc 28 másodperc alatt teljesítették a távot, ezzel a 8. helyet szerezték meg. Őket csak a Fidzsi-szigeteki és a kolumbiai zászlóalj katonái előzték meg, akik több hónapot készülnek erre a megmérettetésre. A másik 4 páros is szépen helytállt: Szabó Attila rendőr százados Pál János századossal, Schultz Tamás rendőr alezredes Nagy Sándor főtörzsőrmesterrel, Erdei Bálint hadnagy pedig Katz Krisztián főtörzsőrmesterrel teljesítette a sivatagi poklot.

December 4-én rendezték meg a Norvég menet elnevezésű menetgyakorlatot az amerikai EOD team szervezésében. A verseny a táboron belül kijelölt 30 kilométeres útvonal leküzdéséből állt, egy 11 kilogrammos hátizsákkal, aminek a szolgálati fegyvert is tartalmaznia kellett. A magyar kontingenst két altiszt képviselte. Rikkers Attila főtörzsőrmester 3 óra 13 perces idejével a 3. helyezést érte el, immáron másodszor teljesítve ezt a távot. A másik versenyző Hortoványi András törzsőrmester volt, aki körülbelül a 12. kilométertől sérüléssel szenvedve, kitartásának köszönhetően végül sikeresen fejezte be a versenyt 5 óra 12 perces idővel.

1595985339

Fotó: MFO magyar kontingens