Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Véget ért egy misszió

Szöveg: Dr. Turóczy Krisztián százados |  2015. április 3. 15:46

2015. március 23-a a jelenkori magyar hadtörténelem emlékezetes napja marad: húsz év szolgálat és 39 váltás után a magyar katonák és rendőrök átadták feladataikat a kanadaiaknak, így számunkra véget ért a sínai-félszigeti Többnemzeti Erők és Megfigyelők (Multinational Force ad Observers − MFO) misszió.

1595990723

Az átadás-átvétel tiszteletére rendezett ünnepi ceremónián az MFO minden nemzete képviseltette magát. Az FMPU (Force Military Police Unit) szolgálatát átadó ratifikáló okmányát a magyar kontingens parancsnoka, Ócsai Géza alezredes, az új kanadai katonai rendészalegység parancsnoka, Terry Langs őrnagy és az MFO főparancsnoka, Denis Thompson vezérőrnagy írta alá.

Thompson tábornok meleg szavakkal méltatta a magyar katonák és rendőrök helytállását, szakmaiságát, emberségét. Többek között kifejezte, mennyire nagyra értékelték, hogy a szolgálaton túlmenően mi, magyarok a Sínai-félszigeten szolgáló más nemzetekkel is megismertettük a saját kultúránkat történelmünket, ízvilágunkat.  Nem kis sikerként könyvelhetjük el Thompson tábornok azon elismerését, amely szerint bár a katonai rendészet egyik misszióban sem a legnépszerűbb egység, ennek ellenére a jelenlegi és korábbi kontingenseink segítőkészségükkel, mindenki felé tanúsított nyílt, baráti viszonyulásukkal, úriemberhez méltó fellépésükkel kivívták mind az északi, mind a déli táborban állomásozó mintegy tizennégy nemzet egyöntetű szimpátiáját.

1595990723

A hazaköltözés és szolgálatátadás megkövetelte felpörgött tempó ellenére is méltóképpen emlékeztünk meg nemzeti ünnepünkről, március 15-éről. Hálával és nagyrabecsüléssel kell megemlítenünk azt, hogy az MFO a szolgálat és munka mellett lehetővé tette számunkra a művelődés és kulturált kikapcsolódás lehetőségét is. Amikor a biztonsági helyzet ezt megengedte, lehetőség nyílt a régió nevezetességeinek megtekintésére is Izraelben, Jordániában és Egyiptomban.

1595990723

Fotók: a szerző felvételei