Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A békefenntartás alapjaival ismerkedtek

Szöveg: Galambos Sándor |  2014. december 2. 18:08

Egyhetes alapfelkészítésen vett részt a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tizenöt honvéd tisztjelöltje november 24-28. közt az MH Béketámogató Kiképző Központban. A foglalkozások a békefenntartói ismeretek tantárgy keretében zajlottak, a kihelyezett szolnoki órákért a hallgatók kreditpontokat kapnak, a tantárgy gyakorlati jeggyel zárul.

1595983815

Az alapvető békeműveleti eljárásokkal és technikákkal ismerkedtek az elmúlt héten a NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Katonai Logisztikai Intézetének harmadéves, katonai gazdálkodási szakos hallgatói és a Ludovika zászlóalj Kvasz András század honvéd tisztjelöltjei. Az előadások és a gyakorlati foglakozások zöme angol nyelven kerül levezetésére, a felkészítés tematikájába a Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam (International Military Observer Course – IMOC) törzsanyagának elemei közül is többet beépítettek – tudtuk meg Nagy Róbert őrnagytól, az MH Béketámogató Kiképző Központ kiképzési részlegének a vezetőjétől.

1595983816

A lelendő tisztek a hét első részében elméleti foglalkozásokon ismerkedtek meg többek közt az ENSZ békefenntartó tevékenységével, a műveleti területen történő angol nyelvű rádiózással és a menetbiztosítás alapjaival. Foglalkoztak az ellenőrző-áteresztő pontok és a megfigyelőpontok telepítésének, üzemeltetésének szabályaival és katonai rendfenntartó feladatokkal is. Megismerkedtek továbbá a műveleti területen megkövetelt viselkedési szabályokkal, az improvizált robbanószerkezetek elleni védekezés alapjaival és gyakorolták a tárgyalástechnikát, valamint a tolmácskezelést is. Később aztán a tanteremben tanultakat a tisztjelöltek a terepen is gyakorolhatták. A vizsga jellegű záró feladatot – egy komplex járőrgyakorlat keretében – november 28-án, Szolnok-Besenyszög-Újszász térségében hajtották végre.

1595983816

Labancz Sándor alezredes, az egyetem műveleti logisztikai tanszékének adjunktusa elmondta: a békefenntartói ismeretek tantárgy a katonai gazdálkodási szak harmadéves hallgatóinak a tanrendjében szerepel. A képzés gyakorlati jeggyel zárul, a részvételért a tisztjelöltek kreditpontokat kapnak. Az alapfelkészítésen rajtuk kívül még az egyetem katonai repülő tanszékén tanuló nyolc tisztjelölt is részt vett.


Fotó: a szerző felvételei