Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Belépés csak hölgyeknek!

Szöveg: Szűcs László |  2011. február 11. 6:20

Alapszintű katonai közelharc-kézitusa módszertani tábort rendeztek a héten, február 7-11. között Szentendrén, az MH Központi Kiképző Központ (MH KKB) Katonai Testnevelési és Közelharc Módszertani Részlegének szervezésében. A kurzus érdekessége az volt, hogy ezúttal csak nők részére hirdették meg. Az egy hétig tartó kurzus végén tízen jutottak el a vizsgáig.

1595913956
Ilyen még nem volt a Katonai Testnevelési és Közelharc Módszertani Központ történetében. Bár évente átlagosan három-négy alkalommal rendeznek közelharc-kézitusa módszertani táborokat a Magyar Honvédség alakulatainál szolgáló katonák részére, a február 7–11. között megtartott kurzus volt az első, amelyen csak nők vehettek részt.

„A jelentkezők között volt olyan, aki korábban már foglalkozott küzdősporttal és harcművészettel, de akadt olyan hölgy is, aki most találkozott életében először ezekkel a sportágakkal" – mondta el a honvedelem.hu érdeklődésére dr. Zöllei Zoltán nyugállományú alezredes, a tanfolyam vezető oktatója, a módszertani központ helyettes vezetője.

A katonai közelharc-kézitusa szakértő – aki egyébként maga is nyolc danos mester – hozzátette: az egy hetes kurzus témaköreit az alapszintű közelharc-kézitusa szabályzat tematikájából állították össze. Kivették azokat az elemeket, amelyeket a hölgyek számára javasoltak megtanulni. Így az alapvető esés-, és dobásformákat, fojtási technikákat, valamint ütő-, és rúgótechnikákat építették be a tábor programjába. Külön kiemelve a nők által hatásosan használható önvédelmi technikákat, például a hajhúzást, vagy éppen a harapást.

A hétfőtől péntekig tartó, 40 órás, bentlakásos kurzus megszervezésére a Honvéd Vezérkar Kiképzési Csoportfőnöksége kérte fel a szentendrei módszertani központot. Dr. Eleki Zoltán alezredes, a csoportfőnökség kiemelt testnevelő főtisztje – nem mellesleg öt danos dzsúdómester – elmondta: közelharc tanfolyamokat már rendszeresen szerveztek az elmúlt két évben, s ezeken általában 2-3 nő is részt vett. Mivel azonban a gyengébbik nem tagjai nemcsak anatómiailag, hanem testfelépítésben is sokban különböznek a férfiaktól, úgy gondolták célszerű lenne csak hölgyek számára rendezett közelharc-kézitusa tábort is szervezni.

1595913957
Az első kurzus egyértelműen sikeres – emelte ki Eleki alezredes –, így van értelme annak, hogy a jövőben újabb, hasonló tanfolyamokat szervezzünk. Ráadásul az itt felkészített nők olyan tudást szereznek, amelyet katonai pályafutásuk során bármikor használhatnak. Elég ha csak arra gondolunk, hogy néhány országban a nők motozását kizárólag hölgy katonák végezhetik. S ha ilyen esetben következik be egy támadás, a közelharc-kézitusa felkészítésen átesett katonanő hasznosítani tudja megszerzett ismereteit.

A nők számára meghirdetett tábor egyik oktatója a győri MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred testnevelő tisztje, Szabó Szilvia százados, aki maga is egy danos dzsúdómester és a harcművészeti ág edzője. Mint elmondta: pályafutása során több kézitusa felkészítésen vett rész, de ez az első, ahol csak „lányok gyűrik egymást" az edzőteremben. A tanítványok egyébként „nagyon fogékonyak az új ismeretekre, jó velük együtt dolgozni, az előre meghatározott anyagot könnyen el tudták sajátítani" – fogalmazott a százados.

1595913957
Szappanos Nóra (képünkön) főhadnagy, az MH 86. Szolnok Helikopterbázis Szállítóhelikopter Zászlóaljától érkezett a táborba. „Korábban öt-hat éven keresztül thai-boxoltam, így az ütések és a rúgások ismerősek voltak számokra, de a fojtásokkal és a leszorítási technikákkal most találkoztam először" – árulta el hozzátéve: rengeteg mindent tanult és fizikálisan is sokat fejlődött a Szentendrén töltött öt nap alatt. „A zászlóaljnál én vagyok az egyetlen nő, így amikor adódott ez a lehetőség, azonnal éltem vele, hogy bebizonyítsam a fiúknak: én is képes vagyok elvégezni egy ilyen kurzust" – mondta a főhadnagy, aki biztos benne, hogy adott esetben, az utcán, vagy éppen egy misszióban is tudná alkalmazni a Szentendrén tanultakat.

Zöllei Zoltán egyébként maradéktalanul elégedett a hölgyek munkájával és az órákon mutatott teljesítményével. Igazán nem az udvariasság beszélt belőle, amikor azt mondta: „Nem egyszer fegyelmezettebbek voltak, mint azok a srácok, akikkel korábbi, hasonló kurzusokon találkoztam!"

(További képekért kattintson galériánkra!)

Fotó: Dévényi Veronika