Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Koncentráltak, lőttek, nevettek

Szöveg: honvedelem.hu / honvedelmisport.hu |  2018. március 17. 11:05

Remek hangulat, színes programok, kiváló eredmények – a Honvédelmi Sportszövetség a BOK-csarnokban közel 200 középiskolás gyermek részvételével megrendezte a Légfegyveres Lövész Kupa Postaverseny országos döntőjét.

http://honvedelmisport.hu/2018/03/09/koncentraltak-lottek-nevettek/
1599183478
„Jó versenyzést mindenkinek!" Azok után, hogy elmondott minden tudnivalót, útba igazított minden gyermeket, hogy felhívta a figyelmüket a legapróbb részletekre is, Máthé Edit így indította el a versenyt. A versenyt, amelyet a Honvédelmi Sportegyesületek Országos Szövetsége (HOSOSZ) alapján kiírt selejtező alapján rendezett meg a Honvédelmi Sportszövetség (HS).

Említett Európa-bajnok sportlövőnk példamutató precizitással vezette le a 9-től 15 óráig tartó fővárosi viadalt, igaz, mint hozzátette: „Csapatmunkáról beszélhetünk, a válogatott versenyzői, a tanítványok hozzáértően segítették a gyerekeket, ennek hála valóban gördülékenyen lement a verseny."

Nos, igen, az iskolás csoportok, a gyerekek a tanárokkal együtt sorban érkeztek a BOK Csarnokba, ahol ráadásul a lövészetmentes időben is programot biztosított a HS számukra. Így három asztalon pingpongcsaták zajlottak, bárki kipróbálhatta a vívást (ne feledjük, a Magyar Vívó Szövetség a HS egyik alapító tagja), de rendkívül népszerűek voltak, így szinte állandó kihasználtság mellett működtek az ergométeres padok, a különböző szimulátorok, valamint a lézeres lövészet is. A külön érdekesség kategóriát hivatott erősíteni egy tűzszerészeti robot is, amelynek később még fontos szerepe volt – de erről kicsit később.

1599183479
A Légfegyveres Lövész Kupa Postaverseny országos döntőjére (amelynek a HS rendezősége mellett közreműködője volt az említett HOSOSZ, valamint a Központi Sport- és Ifjúsági Egyesület és a Budapesti Honvéd Sportegyesület) a selejtezők beérkezett jegyzőkönyvei alapján a legjobb eredményt elérő 22 iskola 47 csapata kapott meghívást, így összesen közel 200 gyermek állt a céltábla elé. A 20 lövéses versenyen álló testhelyzetben, nyílt irányzékú légpuskával 10 méterre lévő lőlapra megfontoltan, koncentráltan lőttek a versenyzők, záporoztak a tizesek is rendesen.

Az elsők között végzett Xiong Dávid Li, aki fejcsóválások közepette hagyta el a lőállást: „168-at lőttem, jobbra számítottam." A rendészeti suliból érkező fiú ettől függetlenül szenvedélyesen osztotta meg gondolatait a lövészetről: „Én régebben kung-fuztam, majd megismerkedtem a lövészettel, és azonnal megfogott. Végtelen nyugalom szükséges hozzá, amit tanulható, és ami kamatoztatható a nagybetűs életben is. Szívből ajánlom mindenkinek, hogy minimum egyszer próbálja ki!"

Hasonlóképpen vélekedett egy törékeny, de annál elszántabb leányzó, aki 167-es teljesítményével adta meg az alaphangot. Kiderült, Tóth Viviennek hívják, és iskolájából házi bajnokként érkezett (azaz mint minden ilyen versenyző, különdíjat kapott), s a viadal után Máthé Edittel egyeztetett, hogy a katonai iskola mellett belekóstoljon a lövészet versenyszerű ágába is.

1599183479
A többség minden bizonnyal továbbra is szabadidősportként tekint majd a lövészetre, elengedni úgymond nem akarja, hiszen ezúttal is számtalanszor hallhattuk, egy-egy hasonló verseny, kvázi tréning milyen sokat segít a koncentrációban, egyúttal fegyelemre tanít. De többen is kedvet kaptak a mindennapi lövészetre – így van ezzel a lányok győztese, a Sárisápról, a Tavaszi Hérics Gyermekalapítványt képviselő iskolából érkező Orgován Fanni is, aki 189 körös teljesítményével még a fiúkat is felülmúlta.

„Tavaly három körrel lemaradtam az első helyről, most nagyon készültem. Igazság szerint a csütörtöki edzésen a mostaninál jobbat lőttem" – mosolygott bájosan Fanni, aki társaival a csapatversenyben is aranyérmes lett. Ez a siker nem mellesleg meghozta a végső elhatározást: „Eldöntöttük, megpróbálunk otthon szakosztályt létrehozni. Eddig úgymond szabadúszók voltunk, hobbiból lőttünk, de annyira megszerettük, és talán nem is megy rosszul, hogy kipróbáljuk a versenyszerű lövészetet, természetesen edzővel."

Mondhatnánk, ha másért nem, már ezért megérte összehozni az eseményt – de ez így nem lenne teljesen helytálló, hiszen valóban minden pillanata jól sikerült. Érződött ez az eredményhirdetésnél is, amelyen Andros is főszerepet kapott. Tudják, az említett tűzszerészeti robot, aki ezt a nevet kapta, s aki az érmeket egyesével vitte a dobogósoknak. Azokat aztán persze nem ő, hanem a Honvédelmi Minisztériumból érkező Apáti Zoltán dandártábornok, illetve Boros György, a Magyar Sportlövők Szövetségének alelnöke adta át – mindezt az összes résztvevő elismerő tapsa mellett. Mert mindenki tudta: itt bizony mindenki győztesnek érezheti magát.

1599183479
„Győrben, a sportlövő Európa-bajnokság keretein belül volt már egy gyermekversenyünk, de önállóan most először szerveztünk ilyen eseményt. Örülünk mind a résztvevők számának, mind a visszajelzéseknek, amelyen arról árulkodnak, van igény az ilyen sportlövő viadalokra is. A Honvédelmi Sportszövetség a jövőben is szorosan együttműködik az alapító szövetségekkel, egyesületekkel, és igyekszik lehetőséget biztosítani gyermeknek, illetve felnőttnek egyaránt, hogy kipróbálják a különböző sportágakat, így többek között a vívást, judót, karatét." – fogalmazott Kollár Edina, a Honvédelmi Sportszövetség főtitkára.

Légfegyveres Lövész Kupa Postaverseny, országos döntő, Budapest, BOK Csarnok – Postaverseny Országos Döntő (2017-2018) – végeredmény

Fiúk
Bajnok: Dózsa Bálint (Kratochvil Károly Honvéd Középiskola, Debrecen, felkészítő: Kalmár Imre) 187,
2. Zakota Attila (Kratochvil Károly Honvéd Középiskola, Debrecen, felkészítő: Kalmár Imre) 184,
3. Lakatos Máté (Kratochvil Károly Honvéd Középiskola, Debrecen, felkészítő: Kalmár Imre) 181

Lányok
Bajnok: Orgován Fanni (Tavaszi Hérics Gyermekalapítvány, Sárisáp, felkészítő: Csicsmann János) 189,
2. Korsós Liliána (Hajnóczy József Gimnázium, Tiszaföldvár, felkészítő: Nagy Endre) 185,
3. Som Mercédesz Ibolya (Kratochvil Károly Honvéd Középiskola, Debrecen, felkészítő: Kalmár Imre) 182

Csapat.
Bajnok: Tavaszi Hérics Gyermekalapítvány, Sárisáp (Varga Izabella, Orgován Fanni, Papp Sára, felkészítő: Csicsmann János) 543,
2. Kratochvil Károly Honvéd Középiskola I., Debrecen (Lakatos Máté, Rózsa Sándor, Zakota Attila, felkészítő: Kalmár Imre) 540,
3. Kratochvil Károly Honvéd Középiskola II., Debrecen (Csatlós Tamás, Dózsa Bálint, Kovács Áron, felkészítő: Kalmár Imre) 530

1599183479