Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lőttek és harcászkodtak a honvédtiszt-jelöltek

Szöveg: Szűcs László |  2011. március 8. 6:07

A februári, Ócsán végrehajtott, négynapos komplex kiképzési foglalkozást követően újabb, többnapos kiképzést tartottak az MH Ludovika Zászlóalj vezetői a honvédtiszt-jelöltek számára. A Magyar Honvédség leendő tisztjei az elmúlt napokat a táborfalvai gyakorlótéren, illetve a tatárszentgyörgyi lőtéren töltötték harcászati, és lő-előkészítő foglalkozásokkal, valamint éles lőgyakorlattal egybekötve.

1595915153
„A márciusi kitelepülés legfontosabb célja, hogy a honvédtiszt-jelöltek az alapkiképzésük során elsajátított lőkészséget szinten tartsák, emellett pedig el kell érniük, hogy képesek legyenek az önálló célfelderítésre és a tűzkiváltásra" – mondta el a honvedelem.hu érdeklődésére a tatárszentgyörgyi lőtéren Bakos Csaba őrnagy, az MH Ludovika Zászlóalj kiképzési főtisztje, megbízott zászlóaljparancsnok-helyettese.

A honvéd tisztjelöltek még március 4-én, pénteken érkeztek a táborfalvai kiképző bázisra, ahol az első feladatuk a tábor kialakítása, és a szolgálatok megszervezése volt. A hétvégét lő-előkészítő foglalkozásokkal töltötték a gyakorlótéren, majd hétfőn települtek át a tatászentgyörgyi lőtérre.

Az MH Ludovika Zászlóalj katonáiból létrehozott, negyedévfolyamos hallgatók vezette három kiképző század más-más feladatot kapott az alegység-parancsnoktól – tudtuk meg Bakos őrnagytól. Amíg egy század lőtt, a másik lő-előkészítő foglalkozáson vett részt, a harmadik pedig harcászkodott. „A leendő tisztek nagyon örültek a gyakorlótéren végrehajtott foglalkozásoknak. Még a március eleji cudar idő sem szegte kedvüket" – mondta a főtiszt.

1595915153
Az éles lőgyakorlat során a gépkarabéllyal tüzelő katonáknak három testhelyzetben, vagyis fekve, térdelve és állva kellett leküzdeniük a 300 méterig, azaz pásztázó lőtávolságon belül elhelyezett célokat – árulta el a kiképzési főtiszt, hozzátéve: a lőgyakorlat zavartalan és balesetmentes lebonyolítását a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Kossuth Lajos Hadtudományi Kar lövész-harckocsizó tanszékének oktatói is segítették, lőgyakorlat-vezetőként.

A tanárok egyébként már évek óta ismerik a honvédtiszt-jelöltek többségét, így személyes jó tanácsaikkal is tudták segíteni a lőgyakorlatot végrehajtó katonákat.

Mint azt Bakos Csaba őrnagytól megtudtuk: az MH Ludovika Zászlóalj honvédtiszt-jelöltjei legközelebb április 4–5-én vesznek részt gyakorlótéri foglalkozásokon. Ekkor ismét a ZMNE ócsai bázisára települnek, s műszaki kiképzést hajtanak végre. Egyebek mellett ekkor gyakorolják az erődítés és az álcázás elméletben már megtanult fogásait is.

(További képekért kattintson galériánkra!)

 

Fotó: Tóth László