Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Líbia: a NATO katonai lépésekről tanácskozik

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. március 8. 6:53

A NATO mérlegeli a Líbia elleni katonai lépéseket – jelentette ki hétfőn Washingtonban Barack Obama amerikai elnök, miután hivatalában fogadta Julia Gillard ausztrál miniszterelnök asszonyt.

Az elnök elmondta, hogy a NATO illetékesei Brüsszelben tanácskoznak és mérlegelik a Líbiával szembeni fellépés lehetséges módozatait, beleértve a „lehetséges katonai opciókat" is.

Obama megismételte, hogy Moammer Kadhafi líbiai vezető híveinek felelniük kell majd az általuk elkövetett erőszakcselekmények miatt. „Nagyon világos üzenetet kívánok küldeni Kadhafi ezredes környezetének: rajtuk áll a döntés, hogy a jövőben hogyan cselekednek. Felelősségre fogják vonni őket minden folytatódó erőszakcselekményért" – jelentette ki Obama elnök a Fehér Házban.

Anders Fogh Rasmussen, a NATO főtitkára egyébként hétfői brüsszeli sajtótájékoztatóján azt mondta: a szervezet csak az ENSZ Biztonsági Tanácsától kapott felhatalmazás alapján avatkozna be Líbiában. Hangsúlyozta, hogy a NATO-nak nem áll szándékában a beavatkozás, de „felkészültnek kell lennie minden eshetőségre".

A líbiai helyzet nem jelent közvetlen fenyegetést a NATO-ra, illetve tagországaira nézve, de a szövetség szorosan figyelemmel kíséri a fejleményeket – mondta Rasmussen.

CímkékENSZNATO