Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Beváltak az elképzelések Derecskén

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2011. március 8. 7:40

Bárhol is kerül szóba a honvédelmi jellegű ismeretek oktatása, a derecskei I. Rákóczi György Gimnázium és Rendvédelmi Szakközépiskola mindig pozitív példaként merül fel. Az intézmény a katonai alapismereteket legrégebben tanító magyarországi középiskolák közé tartozik.

A derecskei I. Rákóczi György Gimnázium és Rendvédelmi Szakközépiskolában egyfajta kényszerből választották évekkel ezelőtt a rendvédelmi-katonai szakirányt, a dolog azonban olyan jól bevált, hogy azóta is mindenki a maximális mértékben elégedett a döntéssel. „Olyan profilt kellett találnunk, ami egyedülálló a környéken", mondja kérdésünkre Kesjár András, az iskola oktatója. „Közel van ide Debrecen, Hajdúszoboszló és Berettyóújfalu is, így egyszerűen kevés volt a jelentkező az iskolába. Az ötletgazda akkori igazgatónk, Baranya Károly volt." Mint megtudjuk, az út a némileg meghatározott pálya ellenére egyáltalán nem volt rögös, mert a tantestület az első pillanattól kezdve szilárdan elkötelezte magát az új irány mellett. „Hihetetlenül komolyan vettük az elképzeléseket", fogalmaz Kesjár András.

1595915155
Az iskolában kilencedik és tizedik osztályban kiterjedt alapképzésben részesülnek a diákok, melyben különös hangsúlyt helyeznek a testnevelésre: a heti három tornaóra mellett heti két órában önvédelmet, judót és kung-fut tanulnak, emellett pedig úszás és kötelező lövészet is szerepel a tanrendben. „Ez egyfajta megalapozás", mondja Kesjár András, aki szerint a diákok már a nyár végén minden évben megrendezendő gólyatáborban is komoly ízelítőt kapnak abból, mi vár rájuk az iskolában, hiszen itt is meghatározott napirend szerint, különböző játékos- és sportfeladatok közepette telik el az idő, amit a gyerekek mind nagyon élveznek. A tizedik évfolyam végén a diákok választanak, hogy rendvédelmi vagy honvédelmi szakirányon kívánják tovább folytatni tanulmányaikat. Jelenleg túlnyomó többségben vannak a rendvédelmi vonalon tanulók, ám a katonai pálya felé orientálódó diákok száma is évről évre növekszik. Az I. Rákóczi György Gimnázium és Rendvédelmi Szakközépiskola kiváló kapcsolatokat ápol a debreceni Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandárral. Az alakulat katonái minden formában segítik az oktatást: aktívan részt vesznek abban, emellett pedig különböző eszközök, anyagok biztosításával könnyítik meg a tanárok dolgát. „Ebbe az is beletartozik, hogy például az ő buszukkal látogatjuk meg a Repülőmúzeumot Szolnokon", mondja Kesjár András.

Habár a képzés jellege miatt akár ezt is hihetnénk, az iskolában egyáltalán nincs kaszárnyahangulat. „Ez egy kicsi iskola, nagyjából ötszázan vagyunk, mindenki ismer mindenkit, akár tanárokról, akár diákokról beszélünk", fogalmaz Kesjár tanár úr. „Családias a légkör. Az ugyanakkor biztos, hogy ezek a gyerekek sokkal fegyelmezettebbek az átlagnál, és ezt főleg más iskolák tanárainak visszajelzéseiből tudjuk. Persze az is hozzájárul ehhez, hogy a heti öt fizikai felkészítési óra keményen leterheli őket, ezalatt kiadják magukból a felgyülemlett felesleges energiákat. Emellett szeretnek versenyezni, és igyekszünk nekik minden lehetőséget meg is adni erre", mondja, és büszkén sorolja a diákok eredményeit. A rákóczis diákok annak idején a Bevetés Próbákon is mindig a legjobbak közé tartoztak, de az országos rendészeti tanulmányi versenyeken is mindig az élvonalban szerepelnek.

Mivel a rendészeti és a honvédelmi képzés kitűnően bevált, az iskola a jövőben is meg kíván maradni ezen a vonalon, és a nagy érdeklődés miatt hamarosan valószínűleg létszámot is tudnak majd növelni: ezután három helyett négy osztály indulhatna. „Nagy megelégedéssel tölt el minket, hogy míg máshol – kis túlzással – lasszóval kell összefogdosni a gyerekeket, addig nálunk idén is 408-an jelentkeztek a kilencedik évfolyamba, ami a felvehető létszám négy-ötszöröse. Ráadásul nem is csak a környékről jönnének hozzánk, hiszen hárman például egyenesen Budapestről adták be a jelentkezésüket", mondja Kesjár András. Az iskolában egyébként fizikai felvételi is van, ezen azonban semmi olyat nem kérnek a diákoktól, amit amúgy nem kellene tudniuk. „Arra vagyunk kíváncsiak, hogy terhelhetők-e azok, akik majd bekerülnek hozzánk. Ez egyfajta motorikus képesség-felmérés, ami rendszeres időközönként mindenhol kötelező lenne: kétezer méter futás, fekvőtámasz, és a többi."

Az iskola azokról a diákjairól sem feledkezik meg, akik tizenkettedik után nem tudnak továbbmenni a kiválasztott felsőoktatási intézménybe: számukra a tizenharmadik évfolyamon további ismereteket oktatnak, melyek révén például biztonságtechnikusként kereshetnek maguknak munkát.

További hírek a KatonaSuli honlapon!