Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyarország növeli békefenntartó szerepvállalását

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium |  2019. március 30. 5:53

Az ENSZ védelmi minisztereinek találkozóján vett részt Benkő Tibor honvédelmi miniszter New Yorkban, március 29-én.

A békeműveleti szerepvállalások és a fejlesztések volt a fő témája az ENSZ-tagországok védelmi miniszterei találkozójának, amelyen hazánkat Benkő Tibor honvédelmi miniszter képviselte. A konferencián 153 tagország képviselője vett részt, mely során bejelentették az ENSZ békeműveleti misszióiban való szerepvállalásukat, a katonai képességek és kiképzési rendszerek terén végzett fejlesztéseket, valamint a polgári személyek hatékonyabb védelme érdekében tett lépéseket.

1599200595

Magyarország a békefenntartó műveletek iránt továbbra is elkötelezett, támogatja a terrorizmus elleni fellépést és a béke fenntartását a világ konfliktuszónáiban. Ezt támasztja alá, hogy egy 2019 januári kormányzati döntés szerint Magyarország 1000 főről 1200-ra növeli a békefenntartó missziókban vállalt ambíciószintjét. A Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében történő modernizáció pedig olyan szegmenseket is érint, amelyek az ENSZ részéről hiányképességként merülnek fel.

A védelmi miniszteri találkozót megelőzően Benkő Tibor szűkkörű megbeszélés keretében találkozott Bogyay Katalin nagykövettel, Magyarország állandó ENSZ képviselőjével, akivel közösen áttekintették a magyar haderő fejlesztésének és az ENSZ aktuális irányelveinek lehetséges kapcsolódási pontjait. A nagykövetasszony kérdésére a tárcavezető elmondta, hogy mára a Magyar Honvédségben a nők aránya mintegy 20 százalékot tesz ki, amellyel hazánk előkelő helyet foglal el a tagországok között.

Az ENSZ védelmi miniszteri konferencia margóján kétoldalú megbeszélés keretében tárgyalt a honvédelmi tárca vezetője a svéd és az ír védelmi miniszterekkel. A svéd védelmi tárca vezetőjével a Gripen vadászrepülőgépek üzemeltetésének tapasztalatairól és a májustól kezdődő baltikumi légtérrendészeti feladatokról egyeztettek, ahol a NATO felkérésére ismét a magyar vadászgépek látják el a balti országok légtérvédelmét.

1599200595

Az ír védelmi miniszterrel való találkozásra a jövőbeni közös ENSZ-szerepvállalás kapcsán került sor. A tervek szerint a magyar katonák Libanonban – egy lengyel század részeként – hamarosan csatlakoznak az ír vezetés alatt működő békefenntartó zászlóaljhoz.

Március 30-án a honvédelmi miniszter amerikai programja utolsó állomásaként a New Yorkban élő magyar közösségek képviselőivel találkozik.

Fotó: Honvédelmi Minisztérium