Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyarországra látogatott a NATO összhaderőnemi parancsnoka

Szöveg: Harnócz Gyula őrnagy | Fotó: Tischler Zoltán és a szerző felvételei |  2019. augusztus 29. 16:36

Augusztus 28-án kétnapos látogatásra érkezett hazánkba Erhard Bühler vezérezredes, a brunssumi NATO Szövetséges Összhaderőnemi Parancsnokság (Allied Joint Force Command Brunssum) parancsnoka. A küldöttséget Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka fogadta.

1596067196

A találkozó kezdetén a parancsnokok négyszemközti megbeszélést tartottak, amelyen többek között szó esett a NATO elrettentő erejének fejlesztéséről, az európai hadszíntér felelősségi területének megerősítési tervéről, valamint az Előretolt Megerősített Jelenlét eddigi tapasztalatiról. Ezt követően plenáris tárgyalás keretében a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program jelenlegi helyzetéről, a Magyar Honvédség vezetési és irányítási rendszerének átalakításáról, továbbá a Többnemzeti Hadosztály parancsnokság (HQ MND-C) jelenlegi helyzetét tárgyalták meg a résztvevő felek.

Másnap a delegáció Székesfehérvárra érkezett, ahol megbeszéléseket folytatott Topor István ezredessel, a magyarországi NATO Erőket Integráló Elem (NFIU HUN) parancsnokával és találkozott az állomány tagjaival. Bühler tábornok látogatása során megismerhette az NFIU HUN történetét és jelenlegi helyzetét, beleértve a szervezet jogi hátterét, a személyügyi kérdéseket és a közelgő feladatokat, amelyek közül az egyik legnagyobb kihívásnak az NFIU HUN 2020 májusában sorra kerülő értékelő gyakorlata várható. A törzs tagjaihoz szólva a vezérezredes hangsúlyozta az NFIU HUN fontosságát a NATO struktúrájában, valamint kiemelte, hogy a 2016. szeptember 1-jén aktivált NFIU HUN kulcsszerepet játszik a különböző NATO erők, valamint a magyar katonai és polgári hatóságok közötti koordinációban. Ezzel is megkönnyítve a NATO reagáló erők alkalmazását, hozzájárulva Szövetség és Magyarország biztonságának garantálásához.

1596067196

GALÉRIA