Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Benkő Tibor: vannak válaszaink az új típusú fenyegetésekre

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium |  2019. augusztus 29. 17:27

Magyarország továbbra is elkötelezett amellett, hogy az új típusú fenyegetéseket nemzeti és többnemzeti megoldásokkal együttesen kell kezelni – mondta Benkő Tibor honvédelmi miniszter csütörtökön, az Európai Unió külügyi és védelmi minisztereinek Helsinkiben tartott kétnapos, informális ülése után.

1596067199

Fotó: Tarr Zsolt

A mesterséges intelligencia, az éghajlatváltozás védelmi szférára gyakorolt hatása, valamint a hibrid fenyegetések elleni küzdelem kerültek napirendre az EU külügyi és védelmi minisztereinek találkozóján.

A védelmi miniszterek elsőként megbeszélést folytattak a mesterséges intelligencia és az új technológiák kockázatairól, valamint az azok által nyújtott lehetőségekről, a szabályozási és etikai kérdésekről. A tárcavezetők áttekintették az EU és a NATO további együttműködésének lehetőségeit is ezen a téren. A megbeszélésen részt vett Federica Mogherini, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, és Rose Gottemoeller, a NATO főtitkár-helyettese.

A találkozó témái között szerepelt még az éghajlatváltozás és a védelem kapcsolata, valamint a haditengerészeti koordinált jelenlét.

A finn elnökség prioritásai közé tartozik a hibrid fenyegetések elleni küzdelem és a kibervédelem, amely a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programnak is kiemelt területe. Ebben a témában az új típusú fenyegetésekre adandó lehetséges válaszok megvitatása kapta a fő szerepet. Az ülésen elhangzott, hogy Magyarország tevőlegesen is részt kíván venni ebben a munkában és a képességkialakításban, ezért csatlakozni kíván az Európai Hibridfenyegetettség Elleni Kiválósági Központhoz.

1596067199

Fotó: Jarno Kuusinen/Prime Minister’s Office, Finland