Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Miniszteri látogatás Hajdúhadházon

Szöveg: Galambos Sándor |  2011. február 17. 17:57

Április 25-én, az új alkotmány kihirdetésének napján a Magyar Honvédség ismét átveszi a magyar Szent Korona és a koronázási jelvények teljes körű őrzését – jelentette be az MH 5. Bocskai István lövészdandár hajdúhadházi Vay Ádám Kiképző Bázisán rendezett huszártörténeti kiállítás megnyitóján, február 17-én dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter.

Hajdúhadházra látogatott csütörtökön dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter. A vizitnek kettős célja volt: részt vett a Nyíregyháza katonasága 1867–1944-ig című kiállítás megnyitóján és megismerkedett az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Vay Ádám Kiképző Bázisának tevékenységével.

1595914253
A minisztert a csapatlátogatásra elkísérte Márki Gábor, a Honvédelmi Minisztérium védelemgazdaságért felelős helyettes államtitkára, dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke és Kovács József vezérőrnagy, a MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka is.

Az egykori huszárok öltözetét, kézi fegyvereit, a nyíregyházi laktanyában és különböző gyakorlatokon készült fotókat felsorakoztató kiállítást dr. Bene János történész, a Jósa András Múzeum igazgatója nyitotta meg.

A megjelenteket a honvédelmi miniszter is üdvözölte, majd a katonai hagyományok ápolásának jelentőségét hangsúlyozva kiemelte: „Minden haderő a saját hagyományaiból táplálkozik, a hős elődök, a dicsőséget szerzett alakulatok példáiból, a vérrel megszentelt csapatzászló iránti hűségből. Nincs ez másképp a Magyar Honvédségnél sem. Sajnos a mi történelmünk erőszakos törést szenvedett 1945-ben, 1956-ban megpróbáltunk visszatérni a saját utunkra, aztán 1989-ben tettünk egy újabb kísérletet, amely félig-meddig sikeres is volt. Most, 2011-ben, amikor új irányt

1595914254
szabunk, új alkotmányt alkotunk az országnak, úgy gondolom, hogy végre véglegesen befejezhetjük a rendszerváltást és egyben visszatérünk ezer éves hagyományainkhoz. Ennek egyik jó példája, hogy az új alkotmány kihirdetésekor – amely valószínűleg húsvét hétfőn fog megtörténni – a Magyar Honvédség a Parlamenttől kapott törvényes felhatalmazása alapján ismételten átveszi a magyar  Szent Korona és a koronázási jelvények teljes körű őrzését."

A kiállítás megnyitója után dr. Böröndi Gábor dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka vezetésével dr. Hende Csaba megtekintette az alakulat hajdúhadházi kiképző bázisát. Először Legoza Bálint és Szabó Péter őrnagyok jelentettek a miniszternek az 5/24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalj tevékenységéről, majd a 3. és a 2. számú telephelyek bemutatása következett. A látogatás leglátványosabb része a felderítő zászlóalj bemutatója volt. Az alegység technikai eszközeinek megtekintése után a vendégek a harcászati hírszerző csoportok missziókban végzett tevékenységéből kaptak ízelítőt, majd meglátogattak egy rejtett figyelőt, végül pedig a gépjárműre lesállásból támadó felderítők sikeres akcióját nézték végig.

(További képekért kattintson galériánkra!)

Fotó: Dévényi Veronika