Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Oslóban rendezték meg az EMPA-kongresszust

Szöveg: Trautmann Balázs |  2016. szeptember 19. 12:36

39. kongresszusát tartotta meg Norvégia fővárosában, Oslóban az Európai Katonai Újságírók Szövetsége (European Military Press Association – EMPA). A rendezvényen Magyarországot Benkóczy Zoltán, a HM Zrínyi Térképészeti és Kommunikációs Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője, Vigh Mihály, a cég kommunikációs ágazati igazgatója és Trautmann Balázs, a Magyar Honvéd felelős szerkesztője képviselte.

1596020125

A háromnapos rendezvény első napján a korán érkezők a Konsberg Defence Systems norvég védelmi ipari vállalattal ismerkedhettek meg. A cég kiemelt szerepet tölt be az önellátás mellett a minél nagyobb arányú exportálásra épülő helyi védelmi ipari stratégiában. Az irányított rakétáiról, légvédelmi rendszereiről, távközlési és kommunikációs rendszereiről ismert vállalat természetesen a norvég királyi légierő F-35A Lightning II repülőgépeinek programjában is részt vesz mint beszállító.

Az EMPA tagjait többek között Ine Marie Eriksen Søreide, Norvégia védelmi minisztere tájékoztatta az ország jelenlegi és jövőbeli védelmi stratégiájáról, elképzeléseiről. Mint a miniszter asszony kijelentette: Európa többi országához hasonlóan 1990 után Norvégia is elhanyagolta haderejének fejlesztését, folyamatosan csökkentette a védelmi feladatokra költhető forrásokat. Most az újra jelentkező biztonságpolitikai kockázatok miatt ezt a két évtizedes lemaradást kell bepótolni, ami azonban egy hosszabb folyamat lesz. Első lépésként őszintén és a közvélemény számára is teljes átláthatósággal kellett felmérni a megmaradt képességeket és a norvég haderő elé támasztott kihívásokat. Ezután a már hadrendben álló fegyverek, rendszerek karbantartását, hadrafoghatóságának növelését kellett megoldani. „Működjön is, ami már megvan" – tette hozzá a miniszter. Ezt követi a létszám feltöltése, a nagyobb aktivitás biztosítása, emellett a hadszíntéri logisztika fejlesztése és a szövetséges erők fogadási képességeinek javítása.

1596020125

Mint ahogyan Ine Marie Eriksen Søreide kiemelte: Norvégia kis ország, kis haderővel, és nem képes saját védelmét egyedül megoldani, így számukra létfontosságú a szövetségi rendszer kihasználása.

A legutolsó lépés pedig a komoly költségvetési forrásokat és több évet is igénylő, nagy értékű beszerzések végrehajtása, mint amilyen az 52 darab F-35A Lightning II-es rendszeresítése, vagy a leendő nagy hatótávolságú haditengerészeti felderítőrepülőgépek kiválasztása és megrendelése, a légvédelmi rendszerek komoly továbbfejlesztése.

Az EMPA éves közgyűlésén bemutatták a 2017 októberében Budapesten tartandó 40. kongresszus programját is, melyben kiemelt szerepet kap a hazai katonai sajtó bemutatása mellett a magyar hadiipari cégek képességeinek, termékeinek ismertetése is.
A magyar küldöttség emellett átadta a Zrínyi Kiadó könyveiből összeállított könyvcsomagot is Sikó Anna Máriának, Magyarország Oslóba akkreditált nagykövetének.

1596020125

Fotó: EMPA