Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Sárosi vitézkedése 2012”

Szöveg: Galambos Sándor |  2012. május 16. 10:07

Befejeződött az EUFOR (European Union Force) tizenegyedik váltásának felkészülése, a kiképzést záró háromnapos gyakorlat május 15-én kezdődött Szentesen. A magyar kontingens Bosznia-Hercegovinában az osztrák vezetésű többnemzeti zászlóalj műveleti századát alkotja majd, néhányan pedig a zászlóaljtörzsben látnak el egyéni beosztásokat. A kontingens tervezett parancsnoka Bartók Gábor alezredes, az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred törzsfőnöke.

1595935824
„Sárosi vitézkedése 2012" néven háromnapos zárógyakorlaton „vizsgáznak" az EUFOR tizenegyedik váltásának tagjai. (II. Rákóczi Ferenc a szabadságharc leverését követően, lengyelországi bujdosása idején viselte a Sárosi gróf álnevet). Az alegység felkészítése februárban kezdődött, tagjainak többsége a szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezrednél szolgál, mintegy harminc százalékuk pedig a győri MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred állományába tartozik. Kiképzésük a katonák egyéni felkészítésével kezdődött, ezt követte a központi szakfelkészítés, majd április közepétől az alegység összekovácsolása történt meg Szentesen.

A kontingens tagjainak felkészültségét ellenőrző háromnapos zárógyakorlat döntnöki bizottságának vezetője Somogyi Péter alezredes. A győri rakétaezred vezetési zászlóaljának parancsnoka az első napon látottakat összességében „megfelelő" szintűre értékelte. A döntnökök jelentése alapján megállapította, hogy a gyorsreagálású erő a feladatot végrehajtotta, viszont tapasztaltak néhány apróbb hiányosságot, amiket a következő napokban feltétlen ki kell még javítani.

Bartók Gábor alezredes, az alegység tervezett parancsnoka a honvedelem.hu-nak elmondta: az EUFOR tizenegyedik váltása a tervek szerint nyár elején indul majd Szarajevóba. Az Európai Unió által irányított ALTHEA elnevezésű műveletben, a nemzetközi haderő részeként a délszláv válság rendezésében a válságkezelés, a béke és a civil lakosság nyugodt életkörülményeinek a biztosítása lesz a feladatuk. Emellett részt vehetnek például a fegyverbegyűjtésben, általános és speciális információk gyűjtésében, a háborús bűnösök elfogásának biztosításában, területek, valamint objektumok átvizsgálásában és védelmében, útvonalak felderítésében, konvojok, szállítmányok és különösen fontos személyek kísérésében, illetve − a helyi rendvédelmi erők felkérésére − a tömegoszlatásban is.

1595935825

 Fotó: Rácz Tünde

További képekért kattintson galériánkra!