Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új rendszer jöhet az altisztképzésben

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2019. január 25. 7:25

A jövőben egy új rendszer szerint képzik majd az altiszteket – derült ki az MH Altiszti Akadémia nyílt napján, amelyet január 24-én, csütörtökön tartottak Szentendrén.

1599198346
Bozó Tibor dandártábornok, az MH Altiszti Akadémia parancsnoka a toborzórendezvényen megjelent mintegy 140 érdeklődő előtt elmondta, a hadsereg fejlesztése új eljárásrendeket, szervezeti átalakulást és modern haditechnikát eredményez, de ezekkel párhuzamosan képzett és elkötelezett katonákra is szükség van.

A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programnak köszönhetően hamarosan átalakul az altisztképzés is, amelyről azonban továbbra is elmondható, hogy teljes körű ismereteket biztosít azoknak, akik valóban komolyan gondolják, hogy csatlakoznak a Magyar Honvédséghez. Az alap- és a különböző szakirányú képzések mellett nagy hangsúlyt fektetnek a nyelvtanulásra, anyanyelvi tanárok segítségével. Az altiszti pálya – az összetett felkészítésnek köszönhetően – szerteágazó kihívásokat és tapasztalatokat biztosít, amelyek között megemlítette a határon folyó munkát, a missziókat és a fejlesztésből fakadó új feladatokat.

1599198347

Négyesi Tibor főtörzszászlós azt mondta, a tervek szerint idén nyáron indulhat el az Acélkockának nevezett új, ötlépcsős altisztképzési rendszer. A jelentkezőket – a törvényben rögzített maximum 250 főt – új eszközök, módszerek és szemlélet segítségével készítik fel egy év alatt a választott szakmájukra, akár már szeptembertől. Az új rendszerben is érvényes azonban, hogy középiskolai végzettséggel bíró, büntetlen előéletű, a hazájuk iránt elkötelezett és az elvárt fizikai, illetve pszichikai követelményeknek megfelelni képes érdeklődőket várnak az akadémiára.

Az altiszti pálya népszerűsítésére szervezett rendezvényre főként a kadétprogramban részt vevő középiskolás diákok érkeztek. Az egész napos programon minden felmerülő kérdésükre választ kaphattak, bemutatták számukra az akadémia működését és az altisztek életét, valamint a felkészítés menetét. Megnézhették a csapatmúzeumot, a tantermeket, a körleteket és harcászati bemutatón is részt vehettek.

1599198347

Fotó: Dévényi Veronika