Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

2015-ben befejezik az Sz-300 rakétarendszer gyártását

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu |  2014. augusztus 26. 21:52

Információk szerint az orosz „Almaz-Antej” vállalat 2015-ben befejezi az Sz-300 légvédelmi rakétakomplexumok gyártását. A rakétakomplexumok előállításának leállítása egyaránt vonatkozik az export-, valamint az orosz hadsereg számára gyártott változatokra. A komplexumhoz szükséges tartalék-, valamint cserealkatrészek gyártása természetesen folytatódik.

http://www.haborumuveszete.hu/rovatok/fegyverek/lo/2015ben-befejezik-az-sz300-raketarendszer-gyartasat/
A kiöregedő Sz-300-as rendszereket az Sz-400-as rakétakomplexumok fogják váltani az orosz hadseregben, amelynek külföldi értékesítése 2016-ban kezdődhet meg. A késedelem oka, hogy az ipari komplexumnak először a hazai, az orosz védelmi minisztérium megrendeléseit kell teljesítenie.

A közelmúltban vált ismertté, hogy az Sz-400 légvédelmi rakétarendszer megkapta az exportengedélyt, aminek birtokában Oroszország megkezdheti a külföldi értékesítést.

A PVO „Almaz-Antej" légvédelmi rendszerek fejlesztésével és gyártásával foglalkozó konszern vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy a cég napjainkban tárgyalásokat folytat potenciális, külföldi megrendelőkkel. A cég második embere hozzátette, hogy a rendszer „új, nagyon hatásos és nem olcsó", ezért ezt csak fejlett gazdasággal rendelkező országok engedhetik meg maguknak.

Áprilisban Vlagyimir Putyin beszélt arról, hogy jelentős mértékben növelni kell a légvédelmi rendszerek exportját. Az elnök úgy fogalmazott, hogy a haditechnikai eszközök ezen osztálya világpiac egy jelentős részét foglalja el, és Oroszország napjainkban a légvédelmi rendszerek eladásának „mindössze" egyharmadát tudhatja magáénak. Putyin korábban elvi hozzájárulását adta az Sz-400 komplexum Kínának történő értékesítéséhez.

Az  Sz-300-as komplexumok sorozatgyártása az 1970-es években kezdődött, míg rendszeresítésére a Szovjetunió hadseregében 1975-től került sor. Az évek során 14 fő változatot fejlesztettek ki, amelyeket a légierőnél, a szárazföldi erőknél és a haditengerészetnél rendszeresítettek.

Címkékhaditechnika