Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

2017-ig biztosan rendszerben maradnak a román Lancerek

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2013. július 23. 10:41

Mircea Dusa, Románia honvédelmi minisztere múlt pénteken, a Kommunikációs és Információs Múzeum új vezetőségének beiktatásán kijelentette, hogy a Román Légierő MiG-21 Lancerjei hadra foghatóak és 2017-ig ezzel a típussal fogják ellátni az ország légvédelmi feladatait.

1595957444

A miniszter rámutatott továbbá a kormány által június 19-én jóváhagyott portugál F-16 beszerzés kapcsán arra, hogy Románia 2017-ig megteszi a megfelelő erőfeszítéseket ahhoz, hogy a légierő képes legyen a légi rendészeti feladatok ellátásán kívül a bonyolultabb harci bevetések végrehajtására is, amely magába foglalja a levegő-levegő és levegő-föld képességek meglétét egyaránt.

Románia 12 darab használt F-16-ost vásárolt Portugáliától, amelyek egy században fognak hadrendbe állni 2017-ben, amikor is a MiG-21 Lancerek üzemideje lejár. Még ha használt repülőgépek kerülnek is beszerzésre, azok nagyjavításon és modernizáción fognak átesni portugál, illetve amerikai részről, amely érinteni fogja a repülőgépek mechanikus berendezéseit, továbbá a legújabb generációs elektronikus berendezések kerülnek majd beépítésre, a modern elektronikai hadviselés elvárásainak megfelelően. Az első repülőgép leszállítására a tervek szerint 2015-ben fog sor kerülni.