Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elindult az indiai szállítógép tender

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2012. augusztus 3. 15:52

Az indiai kormány a napokban egy szállítógép tendert írt ki a már kiöregedő Hawker Siddeley HS 748-asok leváltására – írja a Flightglobal. India összesen 56 darab szállítógépet vásárolna, melyre 2,4 milliárd dollárt különítenek el. Információk szerint, csak két gyártó típusa lehet esélyes, az Airbus C–295-öse és az Alenia Aermacchi C–27J Spartanja.

Tervek szerint, az első 16 repülőgépet a gyártótól vásárolná meg India, majd a többit már indiai területen, licensz alapján gyártanák le. A győztes szállítógép első darabját a szerződés aláírását követő két éven belül vennék át. A többi 15 leszállítására szintén két évet adnak, majd azt követően a maradék negyven gépből, amelyek már a helyi üzemekben készülnének, évente nyolc darabot adnának át.

Az indiai szállító flotta jelentősen megújul, ugyanis korábban C–17 Globemaster III-asokat és C–130J Super Herculeseket is rendeltek. Mint ismert, Oroszország és India nemrégen megállapodtak egy közös fejlesztésű szállítógép, az MTA (Multi-Role Transport Aircraft) létrehozásáról is, melyből tervek szerint összesen 205 darabot rendszeresítenek.

1595939706