Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Miniszteri kitüntetés társadalmi munkáért

Szöveg: Galambos Sándor |  2012. augusztus 3. 14:33

II. osztályú Honvédelemért Kitüntető Címet adományozott Hende Csaba honvédelmi miniszter Nagy Endrének, a Magyar Veterán Repülők Szövetsége (MVRSZ) kecskeméti területi szervezete vezetőségi tagjának. A vitorlázó repülő és hőlégballonos sportoló a kitüntetést Őrs Ágoston nyugállományú okleveles mérnök alezredestől, a területi szervezet elnökétől vette át.

1595939481
Az elmúlt időszakban végzett munkát értékelték és a közeljövő feladatait pontosították az MVRSZ területi szervezetének tagjai augusztus 2-án, csütörtökön Kecskeméten. Az összejövetel rövid kis ünnepséggel, Nagy Endre vezetőségi tag kitüntetésének átadásával és két új tag, Borbásné Keresztes Márta és Várnagy János köszöntésével kezdődött, majd Bertus Mihály nyugállományú alezredes tartott előadást Kassa bombázásának politikai, gazdasági és katonai előzményeiről, a légitámadás következményeiről – Magyarország belépéséről a II. világháborúba.

A szervezet tagjai az előadás után az elkövetkező két hónap teendőit beszélték meg. Döntöttek többek közt arról, hogy augusztus 15-én, a repülők napján megemlékezést és koszorúzást tartanak a II. világháború harcaiban hősi halált halt pilóták és hajózószemélyzet tiszteletére állított emlékműnél a kecskeméti köztemetőben, augusztus 28-án pedig, vitéz Szentgyörgyi Dezső halálának évfordulóján a Farkasréti temetőben, a kecskeméti repülőbázis névadójának sírjánál tartanak megemlékezést.

Őrs Ágoston nyugállományú alezredes, a kecskeméti területi szervezet elnöke és a vezetői posztról egészségi állapotára tekintettel tavaly leköszönt nyolcvan esztendős Józsa Lajos nyugállományú alezredes a honvedelem.hu-nak elmondták: a szervezet tagjai veterán repülőnek tekintenek mindenkit, aki bármilyen képzettséggel, bármilyen beosztásban, rendfokozatban repülő- vagy repüléssel kapcsolatos szolgálatot látott el, sportrepülő tevékenységet folytat, a tiszteletbeli tagság pedig megilleti az elhunyt bajtársak özvegyeit is.

A szervezet jogelődje, a Magyar Veterán Repülők Egyesülete 1989. szeptember 5-én alakult Budapesten, alapító tagjai közt volt többek közt Tobak Tibor, Bánhidi Antal, Csanádi Norbert és Punka György. A Magyar Veterán Repülők Szövetsége nevet 1998-ban vették fel, a kecskeméti szervezet munkájában aktívan jelenleg mintegy negyvenen vesznek részt.

Fotó: A szerző felvételei