Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Európai vevő a Tucanónak?

Szöveg: Trautmann Balázs |  2018. június 16. 20:10

Az Embraer szerint komoly esély van arra, hogy az EMB-314/A-29 Super Tucano könnyű támadó repülőgép hamarosan Európában is hadrendbe állhat. Erről az SMi Close Air Support (CAS) kölei légitámogatási szakkonferencián nyilatkozott Simon Johns, a cég európai és észak-afrikai értékesítésekért felelős alelnöke.

Véleménye szerint a turborpop, kétüléses, irányított fegyverekkel felszerelhető gépek költséghatékony alternatívái lehetnek a sugárhajtású vadászbombázóknak és a modern harcihelikoptereknek. Ez főleg olyan államoknak lehet vonzó, melyek alacsony védelmi költségvetéssel kénytelenek megoldani a precíziós levegő-föld képességek kialakítását, fenntartását. A gép ráadásul alkalmas beton nélküli, a frontvonalakhoz közeli üzemeltetésre is.

1599188934
Az európai vevőket – a jelenlegi biztonságpolitikai kihívásoknak megfelelően – páncéltörő (mint emilyen a Lockheed Martin AGM-114 Hellfire II.)  és lézervezérlésű (APKWS II.) rakétarendszerek közeljövőben végrehajtandó integrálásával, illetve kifejezetten az európai hadszíntérhez igazított radarbesugárzás-jelzővel és a közeledő rakétákra figyelmeztető rendszerrel csalogatják. Ezekkel a alelnök szerint eredményesen és biztonságosan lehet végrehajtani a páncélozott járművek megsemmisítését gyenge vagy már “félig kiütött" ellenséges légvédelem működése esetén is.