Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Irány Kalocsa!

Szöveg: Faragó Fanny |  2018. október 20. 18:37

Kulturális kikapcsolódásra invitálta a HM Nemzetközi Együttműködési Főosztály a Magyarországra akkreditált véderő-, katonai és légügyi attasék partnereit. A katonadiplomaták feleségei október 17-én, szerdán a fűszerpaprikáról és népművészetéről híres Kalocsára látogattak.

1599194942
Az egynapos túra a Népművészeti Tájházban kezdődött, ahol a régi paraszti életet és a kalocsai népművészet fejlődését ismerhették meg a vendégek.  A vályogból épült, náddal fedett „partos" ház szobájának falait az asszonyok – szabad kézzel festett- virág motívumokkal díszítették. Miután körbejárták az úgynevezett „tiszta szobát", a konyhát és a lakószobát, a kalocsai hímzés hagyományaiba nyertek betekintést. A néptáncbemutatót és a közös csárdásjárást követően, a katonadiplomaták partnerei ecsetet ragadtak és tojást festettek a tájház udvarán.

A nap második felében a látogatók figyelemmel kísérték a porcelángyártás folyamatait, a porcelánöntéstől az égetőkemencéig. A kalocsai Porcelán Manufaktúrában az attaséfeleségek finom ecsetvonásokkal keltették életre a sokszínű kalocsai népművészeti motívumokat, porcelánfestés közben.

1599194942
A nap végén a katonadiplomaták partnerei a – Bátyán található – Paprikamúzeumba mentek. A kiállítás ismerteti a magyar fűszerpaprika-termesztés történetét, valamint bemutatja a feldolgozás során használt legfontosabb eszközöket. A paprikafeldolgozó üzemben a munkafolyamatokat is megismerték a vendégek, a palánták nevelésétől egészen az értékesítésig. A látogatás élményét fokozta a gerendákra akasztott több ezer fűszerpaprikából álló fűzér látványa és illata.

1599194942
Fotó: a szerző felvételei