Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

1918. október 20.

2018. október 20. 18:00
1599194941
Tábori tűzoltókat keresnek. Ötödmagammal ide is jelentkezem, de semmi sem lesz a vállalkozásból, mert ezt a nyugalmasabb állást az őrmester urak maguknak foglalták le. Ellenben a tegnap vállalt asztalosmesterséget ma meg kell kezdenem. Szép kis vasárnapi munkaszünet! Egész nap dolgoznom kellett rogyásig.

Kiderül, hogy ketten jelentkeztünk, egy ismeretlen osztrák sógor a kolléga. Az asztalossághoz ő se ért, de valamivel mégis többet, mint én, mert neki legalább volt már gyalu a kezében. Én csak szeget beverni és fűrészelni tudok, meghajlok tehát előtte mint mester előtt, s kérem, hogy vállalja el az üzem vezetését. Egy másik barakkba vezetnek bennünket az őrmester, ahol a pékjeink dolgoznak, s kijelenti, hogy egy óriási dagasztóteknő fabrikálását kell elvállalnunk: meg tudjuk-e csinálni? Könnyed legyintéssel intézzük el a kérdést. Mi az nekünk, egy dagasztóteknő! Ha még mosóteknőről lenne szó, hát azért nem mernék éppen jótállást vállalni, mert annak folyni nem szabad, de egy dagasztóteknőből legfeljebb a tésztának nem szabad kifolyni, ez kevésbé komplikált dolog. Csak szerszám és deszka legyen. Az van is, ha nem is éppen megfelelő. Kivált a deszka nem az, mert ki tudja mi célt szolgált régebben, de porral, sárral fedett, és a megtisztítása több munkát ad, mint a velejáró minden más feladat. Fejszével, üveggel kell lekaparni a rászáradt port, s annyit nyelünk belőle, hogy az rettenetes. Piszok egy munka! De a többieknek is megvan a mai vasárnapi szórakozásuk. Ebédre hazatérve panaszkodnak, hogy egész nap fát kell cipelniük, a japánok elől kell menteni, ami még itt van a raktárakban. Mások meg a füstölő kályhák megjavításán fáradoznak, kormosak, mint a kéményseprők.

Beszélik, hogy elég könnyen lehet engedélyt kapni a városba vagy Berezovkára való átmenésre, de erre nincs most idő. Az idehurcolkodásunk, a maródiszoba részére szükséges fogatok és nem tudom még mi, belekerült 70000 rubelunkba, úgyhogy ez az érvágás a további Zubussok kiutalását lehetetlenné tette, abból kell már azután megélnünk, amit az orosz ad, illetve azon kell felfordulnunk.