Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rendhagyó történelemórával készül a Zrínyi Kiadó

Szöveg: honvedelem.hu |  2018. április 16. 9:50

Huszonötödik alkalommal rendezik meg április 19-22. között a II. kerületi Millenárison a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált. A kiemelkedő jelentőségű kulturális fórumon a Zrínyi Kiadó is képviselteti magát.

1599185240
A kilencvenes évek első felében indult könyvfesztivál évről évre több kiállítót és érdeklődőt vonz. Mára közel 30 ország standjánál lehet megvásárolni a köteteket vagy találkozni a szerzőkkel. Az esemény nem véletlenül kapta a fesztivál elnevezést – a kiállított és megvásárolható kötetek mellett számos háttérbeszélgetéssel, dedikálással, felolvasással, író-olvasó találkozóval és más kulturális programmal várják a szervezők a könyvek szerelmeseit.

E rangos eseményen, mint minden évben, idén is részt vesz a Zrínyi Kiadó is, a megszokott B épület B65-ös standján. A kiadó az idei könyvfesztiválra több friss kiadvánnyal és rendhagyó történelemórával is készül. Dr. Isaszegi János nyugállományú vezérőrnagytól, a Zrínyi Kiadó vezetőjétől megtudtuk, hogy az „170 év egy órában" című eseményen az érdeklődők a kiadó újdonságain keresztül ismerhetik meg az 1848-tól egészen napjainkig lezajlott eseményeket.

1599185241
„Az 1848 tavaszán, nyarán megalakult honvédség kapcsán ünnepeljük ebben az évben a Magyar Honvédség 170 évét" – mondta a nyugállományú vezérőrnagy. Hozzátette: a Zrínyi Kiadó idén megjelent kiadványai 1848 időszakától egészen 2017-ig vezetik végig a történelmi eseményeket, történéseket, összefüggéseket hazai és nemzetközi vonatkozásokban. Elsőként Bernstein Béla: Az 1848/49-iki magyar szabadságharcz és a zsidók. (Facsimile, 1898 – Jókai Mór előszavával) című könyvével indul a történelemóra, amelyhez kapcsolódik Hermann Róbert: Görgei Artúr válogatott írásai – Értekezések, vitairatok, cikkek, interjúk, 1848-1915 című műve. Az óra következő eleme a Nagy Háború, amely kapcsán Katona József: A Nagy Háború képekben, családi képeslapokon, 1914-1918 című művét ismerhetik meg az érdeklődők. Az első világháború végén az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlott. Ekkor kezdődött a magyar ejtőernyőzés, amely idén ünnepli a százéves évfordulóját, így itt kap rövid bemutatásra helyet Boldizsár Gábor-Gáll Gábor-Novák Béla: A magyar ejtőernyőzés 100 éve című angol-magyar kétnyelvű kiadványa. A világháború végéhez kapcsolódik egy négykötetes könyv negyedik kötete: Horváth Miklós (szerk.): Magyarország hadtörténete IV., 1919–2017, amelynek nyomdai olvasópéldányát láthatjuk. A könyvet később, május 16-án fogják ünnepélyes keretek között bemutatni. E művel jutunk el napjainkig, azonban a történelemóra itt még nem ér véget. A megjelentek továbbá megismerkedhetnek Hidán Csaba: Régi magyar fegyverek – nemcsak hagyományőrzők számára, valamint Pintér László (szerk.): A kiképzések központja – MH Bakony Harckiképző Központ című könyvével is. Továbbá bemutatják Bors István: A közigazgatási rendszer központi szintjeinek működése rendkívüli állapotban, Béres János (szerk.): Külföldi nemzetbiztonsági szolgálatok című műveit is. Azoknak pedig, akik szeretnének többet megtudni napjaink kihívásairól, veszélyeiről és konfliktusairól, ajánljuk Kis-Benedek József: Katonai biztonság Marokkótól Iránig című könyvét.

A Zrínyi Kiadó történelemórájára április 20-án, pénteken 14:00-tól kerül sor a Szabó Magda teremben.

A könyvfesztiválon az újdonságokat 40 százalékkal, a Zrínyi Kiadó régebbi kiadványait pedig szintén nagy kedvezményekkel vásárolhatják meg az érdeklődők.

A Zrínyi Kiadó köteteiről itt (http://www.hmzrinyi.hu/) találhatnak bővebb információt, a 25. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál részletes programjáról pedig itt (http://www.bookfestival.hu/) olvashatnak.

Az idei könyvfesztiválra a belépés ingyenes!