Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rézangyalok szárnyakon

Szöveg: Faragó Fanny |  2019. június 24. 15:50

Az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis szervezésében mutatták be Márki Sándor Szabolcs százados Rézangyalok szárnyakon: A katonazene története a Tisza fővárosában című alkotását július 24-én Szolnokon.

1599204448
Az ünnepélyes könyvbemutatón dr. Koller József dandártábornok, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnoka köszöntötte az érdeklődőket. „A Légierő Zenekar immár ötven éve varázsolja el közönségét zenéjével. Dallamaikra vonulnak be a katonák és teszik le esküjüket, szolgálatuk ideje alatt erőt meríthetnek játékukból. Utolsó útjuk során pedig a végső kegyeletet is a zenekar adja meg nekik" – hangsúlyozta a dandártábornok.

A parancsnok beszédét követően Szabó István, Szolnok alpolgármestere szólt az egybegyűltekhez és a sajtó képviselőihez. „A város nagyon büszke kultúrájára és művészetére, aminek fontos elemét képezi a zenekar. Nincs olyan nemzeti ünnep, ahol ne lépnének fel csodálatos repertoárjukkal, ők adják e rendezvények fényét" – fogalmazott az alpolgármester.

1599204448
A Zrínyi Kiadó gondozásában megjelent kötetet Benkő Krisztina mutatta be a közönségnek. Mint fogalmazott, a könyv 166 oldalon, rengeteg illusztrációval öleli körbe a zenekar ötvenéves történetét a 19. századi kezdetektől egészen napjainkig. „A szerző korszakokra bontva, nagy gondossággal írta meg könyvét, amelyben a helyőrség múltja, valamint a mindenkori karmesterek életrajza is helyet kapott" – tette hozzá a kiadó vezetőjének helyettese.

Ezt követően Márki Sándor Szabolcs százados, a zenekar karmesterhelyettese mesélt a könyv megszületésének körülményeiről. Mint fogalmazott, a kötet lehetőséget ad arra, hogy megismerjük a számtalan itt szolgáló katonakarmestert, katonazenészt, valamint a zenekar és jogelődjei életének legfontosabb mozzanatait. „Magyarországon még nem jelent meg olyan könyv vagy tanulmány, amelyben a második világháború utáni katona főkarmesterek életútja is szerepelt volna. Mivel ők is hatással voltak a zenekar megalapulására, a szakmai munkára és a zenészekre, úgy gondoltam, muszáj az ő személyüket is bemutatnom" – fogalmazott a szerző, majd hozzátette: a karmesteri pálca néma, csupán akkor válik egésszé, ha a zenészek is ott vannak.

1599204448
A könyvbemutatón dr. Bali Tamás ezredes, az MH 86. Szolnok Helikopterbázis parancsnokhelyettese elmondta: a Légierő Zenekar június 29-én, szombaton tartja jubileumi nagykoncertjét Szolnokon, amelyre minden érdeklődőt szeretettel várnak. Molnár János őrnagy, a zenekar karmestere beszédéből megtudtuk: másfél órában próbálják majd összefoglalni az elmúlt ötven évet, amelyben mindenki megtalálja a számára legkedvesebb zenei stílust.

1599204448
Fotó: a szerző felvételei