Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sikeresen zárult a III. Vajai Honvéd Művésztelep

Szöveg: Farkas Kinga |  2017. június 19. 14:46

Lezárult a III. Vajai Honvéd Művésztelep, amelyet az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Kulturális és Rekreációs Igazgatósága (MH BHD KRI) szervezett a Vay Ádám Múzeum Baráti Körének és Vaja önkormányzatának támogatásával.

A május 29-én nyílt táborban Tamus István grafikusművész irányításával folyt a munka. A szűk két hét alatt az MH 5. Bocskai István Lövészdandár, valamint a Honvéd Kulturális Egyesület tagjai szélesítették a művészi párbeszéd lehetőségeit. Az elkészült művek nagy része nem fért el a Vay várkastély két kiállítótermében.

1596034508

A műhelykiállításra – az előző évekhez hasonlóan – Nagy Csaba tárogatóművész invitálta a meghívottakat kuruc dallamaival, majd Molnár Sándor, a Magyar Nemzeti Múzeum Vay Ádám Gyűjteményének intézményvezetője köszöntötte az egybegyűlteket. Ezt követően a résztvevők Tamus István jóvoltából rögtönzött tárlatvezetésen vehettek részt.

A tábort Aulechla József ezredes, az MH BHD KRI igazgatójának ünnepi beszéde zárta. A záróbeszédben felmerült a művésztelep nemzetközivé tételének gondolata, amelyre már a következő évben is sor kerülhet. A záróebéd előtt Tisza Sándor polgármester elmondta: örül a gyümölcsöző kapcsolatnak. A tábor résztvevői lelkiismeretesen és örömmel dolgoztak a Vaján eltöltött idő alatt, melynek végeredményét alkotásaikon figyelhetjük meg.

1596034509

Az MH BHD KRI az elkészült alkotásokat a magyar kultúra napján, Budapesten, a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban fogja bemutatni, az őszi balatonakarattyai alkotótábor termésével együtt.

Fotó: dr. Pető Zsolt