Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

1848-as honvédszázados mint városalapító

Szöveg: honvedelem.hu |  2017. szeptember 25. 18:10

Végső István történész tartott előadást Kerekegyházán, a helytörténeti gyűjteményben, a város 160 évvel ezelőtti újratelepítése kapcsán, a napokban. A rendezvényen a kutató által összeállított új kiállítási anyagokat is meg lehetett tekinteni.

1596039080

1857 őszén zárult le egy folyamat, aminek révén az egykori elhagyatott pusztarészt újra benépesítették, és települést hoztak létre. A folyamat irányítója egy 1848-as honvédszázados, nemes Balatoni Farkas János volt. A korabeli eseményekről, életmódról és a tiszt életéről beszélt a történész.

Az előadást követően dr. Kelemen Márk polgármester külön köszöntötte a megjelent Balatoni Farkas család tagjait, majd velük együtt megkoszorúzta a városalapító emléktábláját. Ugyancsak koszorút helyeztek el Kerekegyháza első házának helyét jelző emlékbálánál.

* * *

1596039080
Balatoni Farkas János 1824. május 7-én született Jászárokszálláson. 24 évesen önkéntesen állt be a szabadságharc katonái közé. 1848 szeptemberében közvitéz, majd a jász-kerületi önkéntes nemzetőr zászlóaljban, már hadnagyként szolgál. Harcol Jellasics ellen és részt vesz Buda ostrománál is, ahol hősiességéért főhadnagyi rendfokozatba léptetik elő.

Hősies katonai szolgálataiért századosi rangot kap, és végül ezzel a rendfokozattal szerel le a 190-es Honvédzászlóalj gyalogezredéből.

A Szabadságharc bukását követően amnesztiában részesül, Gödöllőről Kecskemétre, majd birtokvásárlással Kecskemét melletti pusztaságra települ. A puszta Jászárokszállás város közbirtokosságának tulajdona, melyet legeltetésre használtak.

Farkas János 1856-ban – az egész országra kiterjedően birtokfelosztás útján – megalapítja a ma is fönnálló Kerekegyháza nevű települést, ahol 1908-ban hal meg.

Fotó: Braunitzerné Beliczai Tamara

Címkékkiállítás