Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

1917-re jósolják a háború végét

Szöveg: honvedelem.hu |  2016. április 18. 6:52

Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent magyar napilapokból, a Nagy Háborúval kapcsolatos írásokból szemlézünk.

„Az olasz harctéren csupán Riva körül folynak gyalogsági harcok, mindenütt másutt csak a tüzérség viaskodik egymással. Az orosz és a balkáni harctereken a helyzet nem változott" – számol be a Népszava, majd az olasz eseményeket bővebben is tárgyalja. „Az arcvonal egyes szakaszain a tüzérségi tüz élénksége fokozódott. Az ellenség tervszerüen tüzelt az arcvonalunk mögött levő helységekre. Igy a tengermelléken Duino, Görz déli része, a St. Peteri kórház és a görzi grófság több más helysége, Karinthiában St. Kathrein és Uggowitz (a Canale-völgyben), Tirolban Levico és Rovereto nehéz tüz alatt állott. Rivánál a harcok tovább folynak."

A lap ír arról is, hogy Verdunben tovább folytatódnak a harcok. „A Maas mindkét oldalán, a Voevre-sikon és a Verduntől délkeletre elterülő Cote-on élénk maradt a tüzérségek tevékenysége. Alberttől délkeletre egy német járőr az angolok lövészárkában 17 embert elfogott. A franciák gáztámadása Puisaleine vidékén (Compiegnetől északkeletre) eredménytelen volt" – jelenti a legfelsőbb hadvezetőség.

1596012037

Majdnem minden napra jut egy tengeralattjáró háborúval foglalkozó cikk. 1916. április 16-án „Háború a tengeren" címmel az alábbi jelent meg a Népszavában: „A Malerka" nevü spanyol gőzös megmentette és partra szállította az „Owl" nevü angol gőzös legénységét. A gőzöst német tengeralattjáró elsüllyesztette. A cikk így folytatódik: „a szalonikii öbölben a tengeralattjárók tevékenysége rendkivüli módon emelkedett az utóbbi napok folyamán. Április elseje óta három nagy csapatszállitó hajó tünt el. A hajók a Földközi-tenger nyugati részéből igyekeztek Szaloniki felé."

„Lloyd George, amikor legutóbb találkozott Van der Veldevel, az ismert belga szocialistával, a háboru tartamáról ugy nyilatkozott, hogy Anglia 1914-ben üzente meg a háborut, 1915-ben kezdett bele, 1916-ban háboruskodott és 1917-ben fogja befejezni" – írja a Pesti Hírlap.

A napilap továbbá beszámol a török harctérről is. Mint megtudjuk, az angolok súlyos vereséget szenvedtek Mezopotámiában. „Az angolok Felahie mellett ismét véres vereséget szenvedtek, közben több mint 3000 halottat és foglyokban egy tisztet és néhány főnyi legénységet vesztettek."


(A sajtószemlét az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien készítette.)