Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

12 polgári áldozat a hilmendi offenzívában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. február 15. 6:06

A NATO megerősítette, hogy afganisztáni offenzívájában két célt tévesztett rakéta vasárnap megölt legalább 12 polgári személyt. A kabuli kormány korábban tíz halálos áldozatról számolt be. Stanley McChrystal amerikai tábornok, az afganisztáni nemzetközi erők főparancsnoka Hamid Karzai elnökhöz intézett közleményében sajnálkozott az incidens miatt.

Egyszersmind leszögezte, hogy a Helmand tartományban indított offenzíva célja a biztonság és stabilitás helyreállítása az ország veszélyes déli övezetében.
Az afgán elnök a kormány és a NATO közös offenzívájának kezdetén, szombaton figyelmeztette a katonákat, hogy óvatosan járjanak el és kíméljék a polgári lakosságot. Az ENSZ is hasonló tartalmú nyilatkozatban szólította fel a szemben álló feleket. A nemzetközi katonai erők, az ISAF közleménye szerint egyik katonájuk életét veszítette egy dél-afganisztáni vasárnapi merényletben. Sem nevét, sem nemzetiségét nem hozták nyilvánosságra.

Legalább húsz tálibot megöltek szombaton az offenzívában, amelyet éjjel indítottak a vallási fanatikusok egyik fellegvára, a Hilmend tartománybeli Mardzsa városa ellen – jelentette be az afgán hadsereg egyik tábornoka.

“Mostanáig az ellenség 20 harcosát öltük meg, további 11 tálibot pedig foglyul ejtettünk" – mondta a francia hírügynökségnek telefonon helyi idő szerint kora este Ser Mohammad Zazaj tábornok, a mardzsai hadműveletben bevetett afgán alakulatok parancsnoka.
A tálibok egyik szóvivője viszont arról számolt be, hogy folytatódó harcok közepette fegyvereseik továbbra is ellenőrzésük alatt tartják a Kabultól 150 kilométernyire délnyugatra fekvő várost. Kari Juszef Ahmadi szóvivő az amerikai hírügynökségnek telefonon nyilatkozva, túlzónak nevezte a veszteségeikről szóló jelentést, s csupán két fegyveresük halálát ismerte be. Azt mondta, a tálib harcosok tartják állásaikat a városban.

A tálib rezsim megdöntése óta a most folyó hadjárat a legnagyobb
offenzíva, amelyben 15 ezer – afgán és nemzetközi – katona vesz részt.
Hivatalos afgán források szerint eddig legalább 27 felkelő veszítette
életét. Az ISAF szerint a harcok első napján egy brit és egy amerikai
katona halt meg. Az afgán hadsereg, amely a csapatok nagyobb részét
adja, nem számolt be saját veszteségről.