Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tízezrek emlékeztek Bejrútban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. február 15. 6:12

Tízezrek, a Nyugat támogatását élvező kormánytöbbség hívei gyűltek össze Bejrútban, hogy megemlékezzenek Rafík Haríri miniszterelnök meggyilkolásának ötödik évfordulójáról. Haríri egy autóba szerelt pokolgép felrobbanásának következtében huszonharmadmagával halt meg Bejrútban 2005. február 14-én.

Egy hónappal a merénylet után – amerikai és szaúdi támogatással – létrejött az úgynevezett márciusi koalíció, amelynek neve a hatalmas tömegeket megmozgató március 14-i Szíria elleni tüntetésekre utalt. A kormányfő életét kioltó merényletet Szíria titkosszolgálatának számlájára írták. A tüntetések és a nemzetközi nyomás végül oda vezetett, hogy nagy szomszéd, Szíria, 29 évi katonai jelenlét után kivonta csapatait Libanonból.

A néhai miniszterelnök fia, Szaad Haríri vezeti a márciusi koalíciót, egyszersmind ő a nemzeti egységkormány irányítója. A kormány, amely kemény tárgyalások eredményeként jött létre, magába foglalja a síita Hezbollah vezette ellenzéket is, amely egyébként Szíria és Irán támogatását élvezi.

Címkékévforduló