Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

15 ezer szövetséges katona vonult fel a tálibok ellen

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. február 14. 6:11

Szombat óta a 2001 októbere óta tartó afganisztáni háború legnagyobb hadművelete zajlik a dél-afganisztáni Hilmend tartományban. A NATO bejelentése szerint az Együtt fedőnevű gigászi tálibellenes offenzívában összesen 15 ezer afgán és külföldi – főleg amerikai – katona vesz részt.

A Mustarak (“Együtt") kódnevű művelet színtere a vallási fanatikus tálibok egyik fellegvára, egyszersmind az ópiumtermelés egyik központja, a Hilmend tartománybeli Mardzsa város és környéke.

A cél megtisztítani a területet a kormányellenes lázadóktól – közölték az Afganisztánban állomásozó nemzetközi biztonsági erők (ISAF). A hadműveletben afgán és amerikai katonák mellett britek, kanadaiak, dánok és észtek vesznek részt.

A Kabultól 160 kilométerre délnyugatra fekvő településről több ezer civil elmenekült még a támadás megindulása előtt az amerikai hadsereg figyelmeztetés nyomán. A városban nagyjából 400, de akár ezer tálib fegyveres is lehet – közölték katonai forrásból. Hírek szerint Mardzsában és környékén eddig a Talibán volt az úr.

Az amerikai tengerészgyalogosokból álló támadóék – amelyet helikopterekről dobtak le Mardzsában szombat hajnalban a sötétség leple alatt – néhány órával az offenzíva megindítása után tűzharcba bocsátkozott a tálibokkal.

A CNN amerikai hírtelevízió jelentése szerint az amerikaiak helikopterek és páncélozott harcjárművek támogatásával nyomulnak előre. Az amerikai haderő tart attól, hogy a tálibok alááknázták a területet. Közvetlenül az offenzíva megindítása előtt az amerikaiak pilóta nélküli repülőgépekkel, AH-64-es Apache ás AH1-es Cobra harci helikopterekkel támadták a tálibokat.

A Hilmend tartományban végrehajtott korábbi hadműveleteknél a tálibok nagyon ritkán bocsátkoztak nyílt ütközetbe a támadókkal, ehelyett gerillataktikát alkalmaztak; az út mentén elhelyezett robbanószerkezetekkel és lesből végrehajtott rajtaütésekkel próbáltak zavart kelteni.

Megfigyelők és nyugati titkosszolgálatok illetékesei szerint – miután Mardzsa csak egy a tálibok dél-afganisztáni erődítményei közül – a mostani offenzíva a lázadókkal szembeni új amerikai stratégia első tesztje lehet. A NATO szeretne a harcok befejeződése után gyors ütemben segélyt eljuttatni a városba és környékére, és helyreállítani a közszolgáltatásokat, mert ez döntő fontosságú abból a szempontból, hogy megakadályozzák a tálibok visszaszivárgását.

Az elmúlt két évben számottevően megerősödött, és szinte egész Afganisztánra kiterjedt a tálib ellenállás. Tavaly esett el messze a legtöbb külföldi katona – 520 – a közép-ázsiai országban 2001 őszén megindított háborúban. Idén eddig 66 embert veszített az Afganisztánban állomásozó külföldi haderő.