Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

1915. augusztus 6.

2015. augusztus 6. 17:40

Jobban vagyok végre. Muszka őrmesterünk bejön hozzánk, s kurtán búcsút vesz tőlünk. „Na pozicia!" A frontra megy. Sok szerencsét kívánunk neki. Kemény, férfias, szigorú, de igazságos ember volt. Nem komázott a hadifoglyokkal, de nem is szipolyozott bennünket, legalábbis mértékkel tette, mert hogy ne tette volna, azt mégis sok lenne feltételezni. Intelligens ember volt, oly mértékben, hogy nem sok muszkával találkoztam eddig, akit föléje helyezhetnék. A búcsúja is komoly és férfias, póz nélküli. Vagy tízünket este felszólítanak, hogy menjünk pénzünkért. 36,63 rubelt fizet ki nekem a századparancsnokunk (100 k.).

Ma jó napunk van. A már régen összeírt invalidusokat ma este hirtelen útnak indítják hazafelé. Egyikük Nagy Lajos, 13-as honvéd (Újpest, Templom u. 10.) akinek jobbkarja béna, vállalkozik rá, hogy felkeresi Ferkó bátyámat és elmondja, hogy mint vagyok. Vászonra írom fel címét s ezt Nagy belevarrja ruhájába. Fél rubellel honorálom postási szívességét. Ketten mennek a 3. századtól, ketten tőlünk is, összevissza talán 40-en lehetnek. Svédországon át fognak utazni. Boldog emberek. Úgy érzem, hogy a fél karomat én is odaadnám szívesen, ha velük mehetnék. Ragyogó arccal indulnak el, egy muszka vígan parolázik velük s erősen fogadkozik, hogy ő is búcsúzik tőlük a betyár. Vannak köztük rettenetesen lesoványodott alakok, akik csak meghalni mennek haza, de ezeknek szemében is a remény tüze pislákol.

Micsoda Kálváriát járat némely emberi teremtményével az Úr! A frontunk ék alakban Brest Litovsk ellen irányul, melytől 50 km-re vagyunk már csak. Cholm fölött Vladovnál járnak csapataink. Két nap óta, hogy jobban vagyok ismét Köváryval duettezek, egyes nótákat már úgy játszom, hogy így kettesben igazán élvezettel csinálom. Györgyei is tanul két nap óta talán többre viszi, mint a szerelemben, ezzel bíztatom. A tífuszt két orvosunk Belle és Görbe is megkapták. Utóbbi már túl van rajta. A jobb koszton élők meg tudnak vele valahogyan küzdeni, de a legénységi koszton élők többnyire alul maradnak a küzdelemben.