Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonás délelőtt a győrújbaráti gyermektáborban

Szöveg: Cseszreginé Csekei Judit százados |  2015. augusztus 6. 17:19

„Nincs wifim!” – sopánkodott egy harmadikos kislány a győrújbaráti polgári védelmi táborban az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred bemutatóra érkező katonáinak. Szerencsére a következő órákban a győri honvédek lekötötték valamennyi fiatal figyelmét: a gyerekek a személy- és gépjármű átvizsgálás fortélyaival, a rakétaindító szimulátorral voltak elfoglalva, majd a katonai testnevelés a maradék energiájukat is felemésztette. A foglalkozás legvégén pedig alaki fogásokat sajátíthattak el.

1595998258

Már hagyománnyá vált, hogy általános iskolások számára nyáron megrendezik Győrújbaráton a polgári védelmi szaktábort, melyre – ahogy minden évben – idén is meghívást kapott az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred, hogy a lehetőségek adta kereteken belül néhány óráig „katonás hangulatot" varázsoljon a gyerekek számára.

A győri katonák hamar birtokba vették a tábor központi helyszíneit, csoportokba osztották a diákokat és három helyszínen megkezdődött a „kiképzés". A táborlakók egyik csapatának a katonák lépésről lépésre elmagyarázták egy ellenőrző-áteresztő ponton alkalmazott személy- és gépjármű átvizsgálás szabályait, majd meg is mutatták, hogy mi a teendő, ha ártalmatlan szándékkal közeledő emberről van szó, de azt is bemutatták, mit kell tenni, ha az átvizsgált személy fegyvert visel vagy ellenáll az ellenőrzésnek. Végezetül a gyerekek maguk is elgyakorolhatták a látott mozzanatokat – felvéve az „átvizsgáló" és a „biztosító" szerepeket. 

1595998258

A diákok másik csoportja – a tereptani ismereteket követően – egy rakétaindító szimulátorral ismerkedett. Vállról indítható rakétával semmisítették meg az előttük repülő célt, mely során – a lurkók nagy örömére – fény- és hanghatás jelezte az eredményes találatot, így tapssal jutalmazták egymás sikereit.

A katonai testnevelés foglalkozáson az alakulat testnevelő altisztje – a bemelegítést követően – általános gimnasztikával, sorversenyekkel, erősítő és mozgáskoordinációs gyakorlatokkal, valamint kötélhúzással mozgatta meg a táborlakókat – garantálva a másnapi izomlázat… 

1595998258

A forgószínpados foglalkozásokat követően a rögtönzött alakulótéren gyülekezett valamennyi polgári védelmis táborlakó, hogy végezetül alaki fogásokat tanuljanak el a légvédelmi rakétaezred katonáitól. Többek között elsajátíthatták a köszönés, a tisztelgés, az állóhelyben végrehajtott mozdulatok és a menetelés fortélyait.

1595998259