Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

1915. szeptember 2-3.

2015. szeptember 2. 17:55

A Parkból érkezett önkéntesek egy alattunk fekvő barakk negyedrészét és az annak végében fekvő szobákat foglalják le. 57-en vannak, köztük találom Végh Bandit, kivel valamikor a pécsi reáliskola alsóbb osztályaiban együtt diákoskodtam. 19-es honvéd. Ő is abban a kellemes sorsban részesül, hogy az önkéntességnél tovább nem vitte. Ennek is meg lesz a maga története, amint a vele együtt lakó és csupa intelligens, s a civil életben szépen érvényesült idősebb bajtársak is mind olyan peches emberek, akiknek a katonáéknál nem sikerült semmire sem vinni.

Lakótársai közül Sós, egy már jócskán őszes, de friss szellemű zászlós a barakk parancsnoka, valami kereskedelmi vállalatnál van Kaposváron, Dr. Kornstein ügyvéd Gyöngyösön, Sztrányai Gyurka Óvárott végzett gazdász, Dr. (olvashatatlan szöveg. A szerk.),  szolgabíró stb. Bandi komám se sok pécsi dolgot tud, de igen érdekes dolgokat beszél arról a pécsi életről, amely az ő eljövetele idején folyt. Elég elszomorító képet fest róla, kivált a lányok magaviseletéről. Egy kicsit úgy látszik, megkeveredett otthon a világ. És ezt innen messze-messziről nagyon rosszul esik tudomásul venni. Az öreg foglyok ezeket az elbeszéléseket csöndes megvetéssel hallgatják, de az elbeszélők epés szavai is arra vallanak, hogy a női tisztaság, érintetlenség, megközelíthetetlenség és méltóság ideálja a férfiember szemében odahaza nagyot csúszott lefelé. Mind tudnak valami rettentőn ocsmány és elképesztőn aljas történetet ún. úrilányokról. Jobb ezekről nem is beszélni. Végh szerint Sillay Jenő elesett, úgy beszélték. Egy június 22-i lapot kapok Ferkó bátyámtól.

A mai hírek is 3000 és 7000 fogoly ejtéséről szólnak, mégis a megjelölt helyek szerint a mieink Galíciában is előnyomulásban vannak. Állítólag a muszkák pilótái Lemberg fölött járnak. Egy font malachúst szerzek 25 kopekért (kutyahús?) és este megsütöm, Klinó pedig ugyanakkor mákos csuszát gyúr, nagyszerű vacsoránk van. A muszka kosztot még kell pótolni, s szerencsés, akinek módja van rá, mert a tífuszt csak így lehet valahogy és esetleg kiheverni. Naponta 810 halottunk van, mert az elgyengült szervezet nem tud ellenállni. Hej, de csúf világ jár errefelé! Szegény Csizmadia kománk baja is hosszan húzódik, de ma azt a hírt kapjuk, hogy hála istennek, valamivel jobban van. Levelet írok neki, iparkodok tréfás lenni. Egy csomagja is van szegény fiúnak, ez a hír magában többet ér az itteni orvosságoknál…

Ismét új muszka rekrutákban gyönyörködhetünk. Öreg civilek ezek, az uniformisból a muszka úgy látszik, kifogyott. Vicclapba való alakok vannak köztük, pl. ma láttam egyet, tisztjeinket kísérte, rozzant keménykalapban, kopott barna bársonyzekében, csizmában, egylövetű fegyverrel.