Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Képzettek és tapasztaltak a katonai felsővezetők

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2015. szeptember 2. 17:46

A NATO tagságnak köszönhetően a mostani katonai felsővezetők rendkívül képzettek, széleskörű ismeretekkel és tapasztalatokkal rendelkeznek – mondta dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök szeptember 2-án, szerdán a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hungária körúti kampuszán a honvédelem.hu-nak adott interjúban.

A vezérezredes a Felsőfokú Vezető Képző Tanfolyamon tartott előadása előtt azt nyilatkozta, hogy elégedett a fiatal felsővezetői állománnyal, mert általában sokéves képzés előzi meg a szolgálatba állásukat, aminek nem csak a kötelező tanulmányok, hanem a különböző missziós és NATO-beosztások is a részét képezik.

1595999493

„A változatos kihívások sikeres teljesítése azt eredményezi, hogy jól felkészültek, széleskörű ismeretekkel rendelkeznek a fiatal katonai felsővezetők és ezeket kiválóan alkalmazzák a gyakorlatban is" – hangsúlyozta dr. Benkő Tibor. Hozzátette, hogy a katonai felsővezetőktől elsősorban átfogó, stratégiai gondolkodást várnak el annak érdekében, hogy a fontos összefüggéseket meglássák és a szükséges következtetéseket le tudják vonni. Ezen a szinten már nem elég a részletek elsajátítása, hiszen érteniük kell például a védelmi gazdálkodáshoz, a biztonságpolitikához, a katonai műveletek és a humánerőforrás alkalmazásához.

Kérdésre válaszolva elmondta azt is: a katonák feladatai egyre szélesednek, ezért új képességeket kell magukévá tenni. Példaként megemlítette, hogy a PRT (a tartományi újjáépítési csoport) munkájához hozzátartoztak a közigazgatással, az oktatással, az egészségügyi ellátással és az infrastruktúra fejlesztésével kapcsolatos feladatok is Afganisztánban. A Koszovóban szolgálatot teljesítők pedig komoly tapasztalatokat szereznek a rendvédelmi területen.

1595999493

A honvédség feladata elsősorban az ország védelme, de a biztonság egy rendkívül szerteágazó fogalom, ezért a katonáknak mindenre készen kell állniuk, ezt várják el tőlük – mondta. Egy katonai felsővezetőtől pedig azt várják, hogy legyen szigorú, következetes, példamutató, emberséges és támasszon követelményeket – fűzte hozzá a vezérezredes.

A Felsőfokú Vezető Képző Tanfolyam 25. évfolyama augusztus 31-én indult. A tizenegy hónapos képzésen tíz magyar, illetve egy-egy kínai, algériai és olasz főtiszt vesz részt. A kurzuson megismerkedhetnek egyebek mellett a Honvédelmi Minisztérium, a Magyar Honvédség, a közigazgatás szereplőinek és más szervezeteknek a munkájával. A hallgatók külföldi tanulmányúton is részt vesznek, ahol bepillantást nyernek a NATO és az Európai Unió intézményeibe.

1595999493

Fotó: Tóth László