Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

20 éves a HOBESZ

Szöveg: Kaszanyi Sándor mk.õrgy.HOBESZ szóvivõje<br /> |  2009. szeptember 21. 10:57

A Hegedűs László Helyőrségi Klubban tartotta megalakulásának 20 éves évfordulóját a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége (BEOSZ) tagszervezete, a Honvédők Bajtársi Egyesülete Szentes (HOBESZ).

Az ünnepi megemlékezést Juhász József nyugállományú ezredes, volt ezred- és helyőrségparancsnok, mint levezető elnök nyitotta meg, aki rövid bevezetőjében ismertette a rendezvény célját, a szervezés körülményeit, majd köszöntötte a jelenlévő tagságot és meghívott vendégeket. 

A vendégek soraiban helyet foglalt: Sinyi Imre nyugállományú ezredes, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége Dél-alföldi régió korábbi elnöke, az új elnök képviseletében megjelent Csóka Tamás nyugállományú ezredes, Kun József rendőr főhadnagy közrendvédelmi osztályvezető a Szentesi Rendőrkapitányság képviseletében, Kovács István nyugállományú vezérőrnagy korábbi dandár- és helyőrségparancsnok, Varga István mérnök alezredes a szentesi műszaki zászlóalj parancsnokhelyettese, Kiss Miklós őrnagy a Kelet-Magyarországi Hadkiegészítő Parancsnokság, szegedi 2. számú Toborzóiroda képviseletében, valamint Bese László nyugállományú alezredes, a Népművészet Mestere és a Magyar Kultúra Lovagja kitüntető címeket is birtokló művész, a fekete kerámia atyja.

1595891447
 

A vendégek köszöntését követően Juhász ezredes átadta a szót Vajda István nyugállományú törzszászlósnak, az Egyesület elnökének, aki ünnepi beszédében felidézte az elmúlt húsz év történéseit, az elért eredményeket.

A szervezet megalakulásával kapcsolatos körülményeket, eseményeket Gergely Csaba nyugállományú alezredes, alapító tag ismertette a mintegy 40 fős hallgatósággal, mely a 23 fős tagságon felül a meghívott vendégeket foglalta magában.

1595891447
A vacsorával egybekötött megemlékezést megtisztelte jelenlétével Szirbik Imre, városunk polgármestere, országgyűlési képviselő is, aki méltatta a honvédségi hagyományokat ápoló, a bajtársi összetartást megvalósító szervezet elmúlt húsz éves tevékenységét. Beszédében kitért arra is, hogy a helyőrségben állomásozó műszaki alakulat eredményei mellett büszke arra is, hogy a már nem aktív, többnyire nyugállományú katonákból álló szervezet megőrzi ezeket az eredményeket, ápolja a helyőrség katonai vonatkozású hagyományait, és figyelemmel kíséri, támogatja a még aktív, fiatalabb generáció tevékenységét.

1595891447
A 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóalj képviseletében megjelent Varga István mérnök alezredes, parancsnokhelyettes beszédében megköszönte azt a megtiszteltetést, hogy részt vehet a rendezvényen, ahol elődei – ahogy ő fogalmazott: „régi tanítómesterei" – vannak jelen, azok a korábbi parancsnokok és kollégák, akiktől katonai pályafutása alatt rengeteget tanult, s akiknek köszönheti, hogy ilyen felelős beosztást tölthet most be, a szentesi alakulat második embereként.

A rendezvény további menetében elismerő oklevelek és ajándéktárgyak átadására került sor, melyek közül kiemelkedik Tömböl László mérnök vezérezredes, Honvéd Vezérkarfőnök köszöntő levele és emléklapja, melyet az Egyesület 20 éves évfordulója alkalmából adományozott a szervezetnek.

A megemlékezés zárásaként az Egyesület elnöke emléklapokat adományozott minden résztvevőnek.

1595891447