Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lezajlott a Blonde Avalanche 2009 gyakorlat

Szöveg: Kaszanyi Sándor mk. őrnagy |  2009. szeptember 21. 11:24

Idén szeptemberben Szlovákia adott helyszínt a „TISZA” Többnemzetiségű Műszaki Zászlóalj „Blonde Avalanche-2009” (Szőke Lavina-2009) elnevezésű éves gyakorlatának, mely kissé rendhagyó volt, ugyanis a magyar modulból kisebb alegységek is részt vettek a valós végrehajtásban.

A 26 fős magyar modulból a Szabó Sándor alezredes (MH 5. Bocskai István Lövészdandár, Művelettámogató Műszaki Zászlóalj parancsnoka) által vezetett zászlóaljtörzs, valamint a gyakorlatvezetőségbe beosztott, az MH ÖHP állományába tartozó szaktiszti állomány hajtotta végre a Lest-i katonai gyakorlókörzetben található szimulációs központban a számítógéppel támogatott parancsnoki és törzsvezetési gyakorlást.

A beállított helyzetből adódó árvízvédekezéssel kapcsolatos feladatok egy részét mintegy 120 kilométerrel távolabb, a Kralová nad Vahom település mellett fekvő Vah (magyarul: Vág) folyó partján a valóságban (LIVEX) formájában is végrehajtották a szlovák műszaki modul, valamint a magyar modul víztisztító-, híradó- és javító alegységei.

1595891448
A gyakorlat igazgatója, Pavel Macko dandártábornok, a szlovák haderő szárazföldi parancsnokhelyettese értékelésében kiemelte, hogy a számítógépes gyakorlás rendkívül eredményes és magas színvonalú volt, köszönhetően az alapos tervezésnek, a résztvevő állomány felkészültségének, valamint korszerű híradó- és számítástechnikai háttérnek.

Megköszönte a résztvevő nemzetek rangidőseinek szervező-, tervező munkáját, amely megteremtette az alapjait annak, hogy a gyakorlat ilyen sikeres és eredményes lehetett.

Magyar részről ebben a munkában kiemelkedő szerepe volt Ladocsi Jenő mérnök alezredesnek, a Honvédelmi Minisztérium Hadműveleti és Kiképzési Főosztály Hadműveleti és Fegyvernemi Osztály kiemelt műszaki főtisztjének, osztályvezető helyettesének.
További feladatként határozta meg a jövő évek gyakorlásaira vonatkozóan a törzsmunka rendjének fejlesztését, a katasztrófavédelemben érintett civil szervezetekkel, intézményekkel történő együttműködés még inkább valósághű gyakorlását.

1595891448
 

A kétnapos törzsgyakorlást követően bemutató nap került levezetésre a valós végrehajtás helyszínén, ahol a résztvevő alegységek mutatták be képességeiket magas rangú katonai vezetők és közjogi méltóságok előtt. Ennek keretében bizonyíthatták be a magyar modul állományából kijelölt víztisztító-, híradó- és javító alegységek is felkészültségüket.
Az említett kisalegységek (melyek állománya a MH 5. Bocskai István Lövészdandár Művelettámogató Műszaki Zászlóaljból, a Harctámogató Műszaki Századból, valamint a Híradó századból kerültek kijelölésre)

1595891448
tevékenységét a Bere Zoltán hadnagy (MH 5. Bocskai István Lövészdandár, Harctámogató Műszaki század megbízott parancsnoka) által vezetett 4 fős századtörzs irányította.

A bemutató egyik legnagyobb érdeklődést kiváltó állomása a magyar víztisztító katonák által telepített és üzemeltetett vízellátó pont volt, hiszen a bemutatót megtekintő vendégek többsége megkóstolta azt az ivóvizet, melyet katonáink a helyszínen, a Vah folyó vizéből állítottak elő.
A szlovák modul század alapvetően vízi járművekkel végrehajtott átkelési, hídépítési képességeket mutatott be.

A gyakorlatot több ízben is meglátogatta Juhász István vezérőrnagy a HM Hadműveleti és Kiképzési Főosztály vezetője, aki szintén elismeréssel szólt mind a törzsvezetési gyakorláson, mind a valós végrehajtás során tapasztaltakról. Meggyőződését fejezte ki azzal kapcsolatban is, hogy a 2010-es, Ukrajnában végrehajtásra kerülő gyakorlaton is eredményesen fognak tevékenykedni a magyar műszaki katonák.

1595891449
1595891449
1595891449