Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

35 kurd lázadót ölt meg a török hadsereg

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. október 18. 8:20

Harmincöt kurd lázadó vesztette életét a hadsereggel vívott legutóbbi összecsapásokban Törökország délkeleti részén – jelentette be a török hadsereg.

Az adat a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szakadár szervezet fegyveresei közötti, lehallgatott beszélgetésekből származik, más forrásból még nem erősítették meg. Az összecsapások ezen a héten voltak Sirnak tartományban, az iraki határ közelében lévő Cudi hegyen.

A PKK 1984-ben indított fegyveres harcot egy független kurd állam megteremtéséért Törökország délkeleti részén. Függetlenségi harcuk azóta több mint 40 ezer emberéletet követelt. A PKK-t Törökországban, az Egyesült Államokban és az Európai Unióban terrorszervezetként tartják számon.

A kurd szakadárok az utóbbi hetekben fokozták támadásaikat a török fegyveres erők ellen. A csütörtöki összecsapásokban öt katona és öt lázadó halt meg. A hadsereg egy helikoptert is veszített: a szakadárok azt állították, hogy ők lőtték le a légi járművet, de a hadsereg szerint műszaki hiba miatt zuhant le, egy katona halálát és 15 sérülését okozva.

A NATO-tag Törökország szinte naponta indít tüzérségi és légitámadásokat a PKK-lázadók állásai ellen a délkeleti országrészben és Észak-Irakban azóta, hogy október elején kurd fegyveresek megöltek 17 katonát a török-iraki határtérségben.