Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

600 további európai kiképző megy Afganisztánba

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. február 25. 6:19

A NATO bejelentette szerdán, hogy a szövetség európai tagállamai további 600 oktatót ajánlottak fel az afgán hadsereg kiképzéséhez. James Appathurai NATO-szóvivő elmondta, hogy a decemberben felajánlott 1000 fővel együtt elérték a szükséges létszám felét.

A szövetség afganisztáni missziójának fontos eleme, hogy az afgán hadsereg és a rendfenntartó erők olyan felkészültségi fokot érjenek el, hogy fokozatosan átvehessék a NATO feladatait az iszlamista felkelők elleni harcban.

Az új stratégia az Afganisztánban állomásozó amerikai és NATO-csapatok főparancsnoka, Stanley McChrystal nevéhez fűződik. Lényege, hogy fokozatosan az afgán hadsereg vegye át a felelősséget a hadműveletekért, a biztonság szavatolásáért.

Az európai elkötelezettség – nem utolsósorban az ellenséges közvélemény miatt – egyre erőtlenebb. Az európai államok lefaragják katonai költségvetésüket, miközben egyre többen vélik úgy, hogy a háborút nem lehet megnyerni. Legutóbb a holland koalíció bomlott fel, mert a szocialisták tartják magukat a korábbi megállapodáshoz a 2000 fős holland csapatok idén nyáron történő kivonásáról. Nem kizárt, hogy mások is követik a példát; az ugyancsak az ország déli részén állomásozó kanadaiak is tervezik 2800 fős csapataik kivonását.

A NATO-központban azt remélik, hogy a jövő év végéig a jelenlegi 97 ezer főről csaknem a duplájára emelkedik az afgán hadsereg létszáma, a 94 ezres rendőrségé pedig további 40 ezerrel bővül.