Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

800 méteres szintemelkedést kellett leküzdeniük

Szöveg: Szurmay Zoltán õrnagy |  2009. december 7. 13:12

A Többnemzeti Harci Kötelék – Nyugat (MNTF-W) állományából a magyar békefenntartók érték el a legjobb eredményeket a november végén megrendezett DANCON NSE MARCH-on. A dán KFOR Kontingens által szervezett menetgyakorlaton az MH KFOR Kontingens 11 katonája vett részt.

A nemzetközi mezőnyben szinte minden Koszovóban állomásozó katonai szervezet képviseltette magát. Az önkéntes vasárnapi gyakorlat helyszínéül az ország északi részén fekvő Mitrovica város környékét jelölték ki. Katonai képességeiknek igazi próbatétele volt a terep leküzdése.

Délelőtt kilenckor közel félezer vállalkozó kedvű fegyveres vágott neki a távnak. Akkor még nem tudták, hogy milyen nehéz útvonalat választottak a szervezők. Már az első terepszakasz próbára tette a missziósokat. A betonút igen keménynek bizonyult. Itt még együtt kígyózott a mezőny, ám az ezt követő hegymenetben szétszakadozott a sor. Nem csoda, hisz 800 méteres szintemelkedést kellett leküzdeniük. Egyszer sziklás, köves szakaszon hatoltak át, máskor a felázott talajon egyensúlyoztak. A kötelező teher tíz kilogramm volt, de magukkal kellett vinniük egyéni lőfegyvereiket is. Akadt olyan elszánt külföldi versenyző, aki női bajtársával egy gépágyút cipelt végig a 22 és fél kilométer hosszú úton.

1595894411
 

A mieinknek sem kellett szégyenkezniük, mert csomagjuk jóval az előírt határérték fölött volt. Önmagának is bizonyított az egyik, több mint húsz kilót mérlegelő magyar csapattag.

A dán szervezők, a hét kilométerenként felállított sátrakban gyümölcsöt, üdítőt adtak a versenyzőknek. Aki korábban teljesítette a cseh marchot, az érezte, a mostani igazi erőltetett menet volt. A második hegyi kapaszkodó „gyilkosnak" bizonyult. Ekkor is 800 méter magasra kellett felkaptatniuk.

Az első békefenntartók között ért a célba Farkas András zászlós, a magyar kontingens vezénylőzászlósa és Birgány Richárd főtörzsőrmester. Szenzációs idővel: három óra tizenegy perc alatt tették meg a távot. A magyar csapat tizenegyedik tagja sem volt sereghajtó, öt órán belül lépte át a célt.

Mindegyikőjük büszkén vette át az oklevelet és a medált. A kemény katonai próbát vállalók száma tovább bővült a dán meneten. A kontingensből eddig már legalább negyvenen bizonyították, a legnehezebb akadályokat is képesek leküzdeni. Így lehettek a Villaggio Italia táborból nevezők közül a legjobbak.

1595894412
 

Fotó: Nagy Ferenc Ottó törzsőrmester