Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

9/11: a nap, amely megváltoztatta a világot

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2011. szeptember 11. 5:40

A közvélemény számára 2000. január 1-jén, naptárilag pedig 2001. január 1-jén vette kezdetét a 21. század, politikailag azonban aligha férhet kétség azt illetően, hogy a tíz évvel ezelőtt, 2001. szeptember 11-én bekövetkezett terrortámadások jelentették az új korszak nyitányát. Nem túlzás azt állítani, hogy a New York-i és washingtoni célpontok elleni akciók évtizedekre előre meghatározzák a világban zajló folyamatok irányát.

2001. szeptember 11-én kedden reggel tizenkilenc géprabló átvette az irányítást négy amerikai belföldi repülőjárat felett. Helyi idő szerint 08.46-kor az American Airlines 11-es járata a World Trade Center északi tornyába ütközött, alig több mint negyedórával később pedig a United Airlines 175-ös járata csapódott a déli toronyba, a hírtelevíziók kamerái előtt. Minden idők legsokkolóbb terrortámadását tehát milliók nézték élő, egyenes adásban. A terroristák egy másik csoportja 09.37-kor a Pentagon épületébe kormányozta az American Airlines 77-es járatát, a negyedik eltérített gép, a United Airlines 93-as járata pedig Pennsylvaniában, Shanksville közelében zuhant le 10.03-kor, miután a gép utasai visszafoglalták a repülőgépet. A támadás eredeti célpontja vélhetően vagy a Capitolium, vagy a Fehér Ház volt. A World Trade Center ikertornyai néhány órával később összeomlottak, a hetes számú melléképülettel együtt. A hivatalos adatok szerint az akciókban összesen 3031 ember vesztette életét – köztük az összes támadóval –, és több mint hatezren megsérültek.

Tömören így hangzanak az aznap történtek, amelyek következtében 2001. szeptember 11. – avagy 9/11 – hatására mindörökre megváltozott a világ, és befejeződött a hidegháború végét követő átmeneti korszak. A támadások alapvetően változtatták meg az amerikai társadalom gondolkodásmódját, hiszen az Egyesült Államokat Pearl Harbort leszámítva soha korábban nem érte még hasonló támadás a saját területén: a sebezhetetlennek, támadhatatlannak ítélt ország képe semmivé foszlott. A felelősöket már aznap megnevezte az amerikai politikai és katonai vezetés a szaúdi származású Oszama bin Laden és az általa vezetett al-Kaida nemzetközi terrorszervezet képében. Bin Laden és szervezete a korábbi években olyan akciókat hajtott végre amerikai célpontok ellen, mint az 1998. augusztus 7-i merénylet Washington kenyai és tanzániai nagykövetségeivel szemben, illetve a 2000. október 12-i támadás a USS Cole hadihajó ellen. Előbbi terrorakciókban összesen 224-en, a Cole elleni merényletben 21-en haltak meg. Az ugyanakkor elég hamar bebizonyosodott, hogy az amerikai hatóságok számos hibát követtek el az akciókat megelőző időszakban: a CIA és az FBI nem koordinálta megfelelően együttműködését, pedig mindkettejüknél álltak rendelkezésre adatok azt illetően, hogy az Egyesült Államok ellen saját területén készülnek súlyos támadások. A Mohamed Atta vezette terroristák elterelő hadműveletei is sikeresek voltak: mivel figyelemelterelésként nagyobb mennyiségű műtrágyát vásároltak Németországban, a CIA őket figyelő csoportja arra számított, hogy német területen robbantanak majd. Más nyomok arra utaltak, Attáék katonai támaszpont ellen készülnek támadásra.

1595924414
A következményekkel szintén a mai napig tisztában van a világ: 2001. október 7-én megindult a Bin Ladennek menedéket biztosító afganisztáni tálib rezsim elleni amerikai és brit offenzíva. Habár a rendszer néhány hét alatt összeomlott, Afganisztánban a mai napig sincs béke, a nemzetközi koalíciós erők eddigi erőfeszítései mind csak részben tűnnek eredményesnek az ország pacifikálása szempontjából. A 2003 márciusában megindított, Irak elleni háború ráadásul a világközvélemény jelentős részének szemében 9/11-et is más megvilágításba helyezte: előtte is számtalan konspirációs elmélet keringett az interneten és a fejekben a támadásokról, ezek száma azonban a későbbiekben megsokszorozódott.

Ha a nemzetközi terrorizmust nem is sikerült a 9/11 óta eltelt egy évtized folyamán felszámolnia a világ vezető hatalmainak, az amerikai közvélemény csaknem tíz év elteltével, idén május 2-án végre fellélegezhetett valamelyest, amikor Pakisztánban egy amerikai elit egység likvidálta Oszama Bin Ladent. A terroristavezér halála az egyébként is hanyatló al-Kaida további gyengülését hozta.