Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A 125. középiskola csatlakozott a Honvéd Kadét Programhoz

Szöveg: Szidor Viktória hadnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2022. december 3. 7:15

Ünnepélyes keretek között csatlakozott a Honvéd Kadét Programhoz december 1-én, Orosházán a Székács József Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium, amely így már 125. középiskolaként vesz részt a honvédelmi és hazafias nevelést biztosító képzésben. Az együttműködési megállapodást Vantal Zsolt ezredes, az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred (MH 2. TVE) parancsnoka, Nagy Róbert, az intézmény vezetője és Ördög Endre, az Orosházi Evangélikus Egyházközség igazgatólelkésze látta el kézjegyével.

Orosháza_HKP_csatlakozás (2)

„A Honvéd Kadét Program és annak részeként bevezetendő tantárgy – a honvédelmi alapismeretek – komoly lehetőséget jelent iskolánk, valamint jelenlegi és jövőbeli gimnazistáink számára, hogy egyre tudatosabbá váljanak a honvédelem és a hazaszeretet területén. Ezzel az együttműködéssel értéket teremthetünk, közösséget formálhatunk, a hazaszeretet és hon védelmét erősíthetjük, mélyíthetjük el diákjainkban” – mondta Nagy Róbert intézményvezető.

A rendezvényen Vantal Zsolt ezredes hangsúlyozta: „nemzeti érdekünk, hogy hazájukat szerető, hazafias gondolkodású, és hazájukért tenni akaró fiatalokat neveljünk. Ebben nagy segítséget jelent a Honvéd Kadét Program, ami olyan értékeket ad át a képzésben résztvevő kadétok részére, mint a bajtársiasság, pontosság, közösségért való tenni akarás, amelyek a magyar katona legfőbb tulajdonságai.”

Orosháza_HKP_csatlakozás (5)

„Egy fenntartó mindenkori feladata és felelőssége, hogy az általa fenntartott intézményben olyan értékeket közvetítsenek a diákoknak, amelyek maradandók, állandók, elkísérik őket egész életük során, amiből mindig lehet meríteni, és amihez mindig vissza lehet térni. Úgy gondolom, hogy a Honvéd Kadét Programhoz való csatlakozással lehetőséget adunk diákjainknak, hogy a már felsorolt értékeket olyan módon közvetítsük részükre, amely egy életre szóló útravaló lehet” – emelte ki Ördög Endre igazgatólelkész.

Az együttműködési megállapodás aláírása után a Honvédelmi Minisztérium képviseletében Kis Ákos vezető kormánytanácsos és Kristofóri Balázs főhadnagy gratulált az együttműködést vállaló feleknek, majd átadták az iskola vezetőjének a csatlakozást igazoló tanúsítványt és gravírozott emléktáblát.

Orosháza_HKP_csatlakozás (nyitó)

Az ünnepségen részt vett – mások mellett – Dávid Zoltán, Orosháza város polgármestere, Huszár Ferenc alezredes, az MH 2. TVE parancsnok-helyettese és Papp Péter őrnagy, az MH 2. TVE 101. Területvédelmi Zászlóalj törzsfőnöke.

A rendezvény végén Ördög Endre igazgatólelkész egy imádsággal zárta az ünnepi alkalmat, és megáldotta az együttműködésben résztvevőket. Ezt követően a megjelent vendégek megtekinthették Hajdu Attila történész, az intézmény történelem tanárának az iskola történetét bemutató kiállítását.

A Székács József Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium Békés megyében tizedikként csatlakozott a Honvéd Kadét Programhoz, így a MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred már ötvenhét intézményben koordinálja a diákok hazafias, honvédelmi nevelését.