Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„A NATO Madrid után”

Szöveg: honvedelem.hu / mhtt.eu |  2022. december 2. 19:41

November 22-én tartotta éves „nagykonferenciáját” a Magyar Hadtudományi Társaság, amit a júniusi NATO csúcstalálkozó döntéseinek - beleértve az új NATO stratégiai koncepciót - és az azóta kialakult helyzetnek szentelt.

nato4

A konferencia plenáris üléssel kezdődött, majd délután négy szekcióban folytatódott. A tanácskozás újdonsága volt, hogy önálló ifjúsági szekciót hoztak létre, ahol fiatal kutatók és egyetemi hallgatók számoltak be kutatásaikról.

A konferenciát megtisztelte Hajnik László, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért felelős helyettes államtitkára, valamint több társ-szervezet vezetője: dr. Kopcsó István orvos dandártábornok, a Magyar Katonai- Katasztrófaorvostani Társaság elnöke, dr. Tömösváry Zsigmond, a Felderítők Társaságának elnöke és Felkai Anna, a Magyar Atlanti Társaság ügyvezető alelnöke. A rendezvény védnöke Gion Gábor, a tárca stratégiai elemzésért és humánpolitikáért felelős államtitkára volt.

MHTT (2)

A tanácskozásra, illetve a frakcióülésekre ismert előadókat, illetve haditechnikai területen cégeket kértek fel a szervezők. Fontos szempont volt, hogy a szekcióelőadók lehetőleg a társaság tagjai közül kerüljenek ki. A plenáris ülés napirendjén a madridi csúcs határozatai (Siklósi Péter), a NATO innovációs politikáját magyarázó (dr. Porkoláb Imre dandártábornok) témakörök, valamint a NATO új stratégiai koncepciója magyar szempontú vizsgálata (Bárány Zoltán ezredes) szerepeltek. Kajári Ferenc vezérőrnagy, a KFOR misszió volt parancsnoka pedig a koszovói helyzet bonyolultságáról beszélt.

A plenáris ülés végén Siposné dr. Kecskeméthy Klára új könyvét, a Zrínyi Kiadó gondozásában megjelent „A NATO partnerségi kezdeményezések története 2021-ig” című kiadványt dr. Szenes Zoltán, a Magyar Hadtudományi Társaság elnöke mutatta be.

 

MHTT (1)

A nagyhatalmi versengés és a NATO szekció a világrend lehetséges változásaival, a nagyhatalmi versengéssel, valamint az EU és NATO együttműködéssel foglalkozott. A NATO partnerségi politikája és a bővítés szekció igazi specialistákat vonzott. A partnerségi témákról Ceylan-Szakács Mirjam doktorandusz (csendes-óceáni globális partnerség), Fülöp Dóra (Bosznia- Hercegovina) és Petruska Szidónia doktorandusz (Koszovó) beszélt. Dr. Márton Andrea a skandináv országok tagságából fakadó hatásokat értékelte.

A Haditechnikai szekció a ciivil cégek katonai hasznosíthatósági fejlesztéseit mutatta be, elsősorban rádiók, drónok, informatika, AI és anyagtudományok területén. A Mai NATO című fiatalok szekcióját szintén a NATO és az orosz-ukrán háború dominálta. Kutatási eredmények hangzottak el a NATO űr-elrettentési politikájáról, a bővítés lehetőségéről, az orosz részleges katonai mozgósítás eredményeiről, valamint az orosz-ukrán háború geopolitikai és nemzetközi jogi értékeléséről.

MHTT (4)