Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A béke megőrzéséhez erőre van szükség

A védelmi ipari fejlesztések hozzájárulnak a korszerű Magyar Honvédség kialakításához

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: Kormány Gábor |  2023. június 13. 16:47

Régiónk és a világ biztonságpolitikai környezete negatív irányba változott. Ilyen időkben a béke megőrzéséhez elsősorban erőre van szükség. Célunk, hogy a Magyar Honvédség a térség meghatározó, korszerű hadereje legyen – jelentette ki dr. Porkoláb Imre dandártábornok június 13-án, az Európai Védelmi Alap Nemzeti Információs Napján, Budapesten.

Dr. Porkoláb Imre dandártábornok elmondta, hogy a honvédelmi tárca védelmi innovációs feladatait csak más szaktárcákkal közösen tudja hatékonyan ellátni, éppen ezért vett részt a információs napon is a Kulturális és Innovációs Minisztérium képviseletében dr. Hankó Balázs innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár, a Külgazdasági és Külügyminisztérium képviseletében Bunford Zsolt biztonságpolitikáért felelős helyettes államtitkár, valamint a Területfejlesztési Minisztérium képviseletében Nagy Balázs közlekedési, környezeti és energiahatékonysági fejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkár. Emellett az eseményen előadást tartott dr. Petri Bernadett, a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda ügyvezető igazgatója, prof. dr. Bokor József, a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet tudományos igazgatója, továbbá dr. Bárkányi Pál, az ITSec Area Kft. ügyvezető igazgatója. A Honvédelmi Minisztériumot Gion Gábor védelmi stratégiáért és humánpolitikáért felelős államtitkár képviselte.

A Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban megrendezett információs napon mások mellett Sylvia Kainz-Huber, az Európai Bizottság Védelmi és Űripari Főigazgatóságának osztályvezetője is tartott előadást az EDF-ben rejlő lehetőségekről. Ezek kapcsán kiemelte, hogy közös cél az együttműködés folyamatos kiszélesítése, erősítése a tagországok között.

20230613_KG_strefania_edf_004

A Honvédelmi Minisztérium védelmi innovációért felelős miniszteri biztosa a szakmai eszmecsere kezdetén mondott beszédében úgy fogalmazott: Magyarország kormánya azért kezdett intenzív modernizációba, hogy „ambiciózus választ adjon” a megváltozott biztonsági kihívásokra. A cél pedig nem más, minthogy hazánk a térség meghatározó, korszerű haderejével rendelkezzen a béke megőrzése érdekében. „Ennek a folyamatnak elengedhetetlen része volt a magyar védelmi technológiai és ipari bázis fejlesztése és megerősítése, s ezzel párhuzamosan a képességfejlesztési folyamatok integrálása az Európai Unió védelmi kutatás-fejlesztési és innovációs rendszerébe” – mondta azon az információs napon, amelynek célja, hogy a résztvevők – és az online közvetítés nézői – a hazai és külföldi előadásokból átfogó képet kapjanak az Európai Védelmi Alap nyújtotta lehetőségekről.

Mint Porkoláb Imre felidézte, az Európai Uniós tagállamok 2015-ben állapodtak meg az Európai Védelmi Alap (European Defence Fund - EDF), vagyis egy európai, védelmi jellegű kutatási alap létrehozásáról, amely 2021 és 2027 között mintegy 8 milliárd eurós költségvetéssel gazdálkodhat. Az Európai Védelmi Alap alapvető célkitűzése az, hogy növelje az unió stratégiai autonómiáját és cselekvési szabadságát.

20230613_KG_strefania_edf_010

A honvédelmi tárca egyik kiemelt feladata pedig az, hogy a magyar védelmi kutatás-fejlesztési és innovációs rendszert összehangolja az Európai Unió stratégiai ökoszisztémájával és integrálja azt az intézményi struktúrájába. „Magyarországon komoly tudásbázis áll rendelkezésre a kutatás-fejlesztés számos területén, éppen ezért aktív szerepet kell vállalnunk az EU védelmi együttműködési kezdeményezéseiben és programjaiban, illetve új programoknak kidolgozásában is” - emelte ki a védelmi innovációért felelős miniszteri biztos. Ennek érdekében a Honvédelmi Minisztérium olyan egyetemekkel, kutatóintézetekkel, nemzeti laborokkal és gazdasági társaságokkal alakított ki kapcsolatot az elmúlt években, melyek a saját tevékenységi körükön túl a védelmi szektorban is alkalmazható, úgynevezett kettős hasznosítású technológiákat fejlesztenek.

Hozzátette: a potenciális hazai egyetemek és cégek külön-külön csak korlátozottan rendelkeznek az EDF nemzetközi konzorciumaiba való csatlakozáshoz szükséges képességekkel, ezért szükséges az állami szerepvállalás és összefogás. A Honvédelmi Minisztérium részéről ezt a feladatot látja el a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Nonprofit Zrt., ami a struktúra részeként többek között a nemzeti és az uniós keretek között folyó védelmi, kutatás-fejlesztési és innovációs programok összehangolásáért felel, hogy az EDF programban való magyar részvétel még sikeresebb lehessen.

„A felgyorsult és egyre kiszámíthatatlanabb biztonságpolitikai környezetben egyre fontosabbá válik az Európai Védelmi Alap. A technológiai autonómia, a tudás és technológiatranszfer, az ellenálló képesség növelése olyan összefogást követel meg, ahol széles körben biztosítunk hozzáférést nemzeti szinten azoknak a kutatóknak és vállalkozóknak, akik elkötelezettek a nemzeti védelmi képességfejlesztés támogatásában” – húzta alá Porkoláb Imre, hozzáfűzve: a hosszú távú cél az, hogy minél több hazai fejlesztésű és gyártású eszközzel, szolgáltatással támogatni tudják a magyar katonák harcképességét a jövőben.