Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A béke megóvására készülnek

Szöveg: Galambos Sándor és Kelemen Ilona | Fotó: a szerzők felvételei |  2022. március 23. 19:05

A balkáni hadszíntérre, a bosznia-hercegovinai EUFOR, valamint a koszovói KFOR kontingensek kötelékében, egyéni beosztásokba tervezett katonák részére tartott békeműveleti lőgyakorlatot az MH Béketámogató Kiképző Központ március 22-én, a szolnoki helikopterbázison.

Galambos_Sándor_fotók (1)

Valamennyi misszióban vállalt beosztás ellátásának alapfeltétele: megfelelni a bemeneti követelmények felmérésén. A leendő békefenntartóknak ugyanis számos területen kell bizonyítaniuk, hogy rendelkeznek a külszolgálat ellátásához előírt alapvető elméleti és gyakorlati kompetenciákkal, általános katonai, vegyivédelmi, alaki, fegyverismereti, valamint egészségügyi ismeretekkel. Azoknak pedig, akiknek a tervezett beosztása szükségessé teszi, angol nyelvből is vizsgázniuk kell.

A felmérés mellett a jelölteknek el kell végezniük a béketámogató törzstiszti alaptanfolyamot és egy hadszíntér specifikus béketámogató törzstiszti célfelkészítést is. Lőkészségük javítása érdekében pedig végre kell hajtaniuk a békeműveleti lőgyakorlatot annak érdekében, hogy a jövőbeni feladataikat emberi élet kioltása nélkül is képesek legyenek megoldani.

Galambos_Sándor_fotók (5)

Az MH Béketámogató Kiképző Központ által, idén második alkalommal levezetett lövészetet megelőzően a kijelölt állomány tálcatűzoltási gyakorlatot teljesített, amelynek során valós körülmények között sajátíthatták el a tűzoltó készülékek rutinszerű használatát. A lőgyakorlaton részt vevő harmincöt katona ezt követően a lőtéren bizonyította fegyverkezelési rutinját – köztük az EUFOR törzsfőnöki beosztásába készülő Somogyi Zoltán dandártábornok. A békeműveleti 1-es és 2-es lőgyakorlatokat pisztollyal és gépkarabéllyal hajtották végre.

Galambos_Sándor_fotók (17)

Asztalos Lajos őrnagy, a kiképzőközpont megbízott központparancsnok-helyettese elmondta: a bemeneti feltételek közül szinte mindenki teljesítette már a Béketámogató Törzstiszti Alap- illetve Célfelkészítést, és megfeleltek a Magyar Honvédség parancsnoka által kiadott intézkedésében meghatározott békeműveleti bemeneteli követelmények felmérésén is. Mint megtudtuk: végrehajtották a központi egyéni szakfelkészítéseket, valamint az általános hadszíntéri felkészítést. Amennyiben pedig leendő beosztásukhoz szükséges, úgy - önképzés és törzsgyakorlás keretében - a NATO távoktatási platformján (Joint Advanced Distributed Learning – JADL) a béketámogató művelethez rendelt tanfolyamokat, illetve modulokat is eredményesen végre kell hajtaniuk. Az elöljáró által kijelölt kulcsbeosztású személyeknek ezen felül a műveleti területen, központilag szervezett szemrevételezést is teljesíteniük kell.

A lövészeten részt vevő állomány előre láthatóan május elején települ műveleti területre.