Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A béketárgyalások leállításával fenyeget a palesztin külügyminiszter

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. szeptember 17. 9:29

A palesztin tárgyalóküldöttség el fogja hagyni a közvetlen béketárgyalásokat, ha Izrael bármilyen új telepépítésbe fog a ciszjordániai építkezésekre meghirdetett részleges moratórium lejárta után – közölte Rijád al-Malki palesztin külügyminiszter.

„Ha egyetlen telepet is építenek a befagyasztás vége után, le fogjuk állítani a közvetlen tárgyalásokat Izraellel" – mondta a palesztin miniszter az Arab Liga kairói ülésének keretében.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter egy izraeli televíziónak, a Tízes csatornának adott nyilatkozatában kijelentette, hogy „rendkívül hasznos lenne Izrael számára, ha meghosszabbítaná a moratóriumot, akár ha csak meghatározott időre is".

Az amerikai kormány azt javasolta Izraelnek, hogy három hónappal hosszabbítsa meg a ciszjordániai telepbővítési moratóriumot – adta hírül egy londoni székhelyű, arab nyelvű napilap csütörtökön. Az as-Sark al-Auszat szerint Mahmúd Abbász palesztin elnök elfogadta a javaslatot, de Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő még nem válaszolt rá.

A feleknek e tizenkét hét alatt kellene megegyezniük a keletkező palesztin állam határairól.

Múlt novemberben Netanjahu tíz hónapos részleges moratóriumot hirdetett a ciszjordániai telepbővítésekre, amely szeptember 26-án jár le. Abbász és más palesztin tárgyalók többször is megerősítették, hogy otthagyják a tárgyalóasztalt, ha újrakezdődnek az építkezések a palesztin területeken. Az Európai Unió és Hoszni Mubarak egyiptomi elnök szintén a moratórium meghosszabbítását szorgalmazta.