Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gates:„Jó úton haladunk”

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. szeptember 17. 8:42

Bizakodóan nyilatkozott az Afganisztánban alkalmazott katonai stratégia és az Irán ellen bevezetett szankciók sikeréről csütörtökön Washingtonban Robert Gates amerikai védelmi miniszter, miután a Pentagonban fogadta francia kollégáját, Hervé Morint.

Gates kijelentette: David Petreaus tábornok, az amerikai erők parancsnoka úgy véli, hogy az általa Afganisztánban alkalmazott stratégia mind polgári, mind katonai vonatkozásában működik. A miniszter ugyanakkor óvatosságra intett, mert, mint mondta, több hónapos folyamatos haladásra van szükség ahhoz, hogy sikeresnek lehessen minősíteni az afganisztáni fejleményeket.

„Nem akarok senkit sem félrevezetni. Ez egy nagyon nehéz harc. Sok kihívás áll még előttünk. Sok fiút fogunk még elveszíteni. De Petraeus tábornoknak az az érzése, hogy jó úton haladunk" – mondta Robert Gates.

Az Obama-kormányzat decemberben értékeli majd a közép-ázsiai országban folytatott stratégiáját. Gates, aki szeptemberben felkereste Petraeust Afganisztánban, önmagához képest minden eddiginél derűlátóbban nyilatkozott.

Afganisztánban szombaton választják meg a parlament alsó háza, a voleszi dzsirga 249 képviselőjét. A mandátumokért mintegy 2500 képviselő indul.

Az Iránnal szemben bevezetett ENSZ-szankciókkal kapcsolatban Gates úgy vélekedett, hogy azok hatása a tervezettnél is erősebb. Az amerikai védelmi miniszter méltatta, hogy a világszervezet által bevezetett megszorítások mellett mód nyílik arra is, hogy a tagállamok egyéni büntetőintézkedéseket hozzanak.

„Mindez meghozta a gyümölcseit. Az Iránt irányító politikai csoporton belül vita kezdődött" – nyilatkozott Hervé Morin. A francia védelmi miniszter szerint az ENSZ-nek eltökéltnek kell maradnia a szankciók ügyében és senkinek sem szabad „gyengeséget mutatnia".