Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A biztonság, a hatékonyság és a fejlesztések mértéke fontos szempontok

Szöveg: kormany.hu |  2012. április 17. 12:49

Az ISAF természetesen nem hagyja magára Afganisztánt, csak az eddigi rendszer alakul át gyökeresen – hangzott el azon a konferencián, amelyet Afganisztánban, Camp Pannoniában tartottak. Az eseményt az MH Tartományi Újjáépítési Csoport kezdeményezte, célja az együttgondolkodás kialakítása és az átadás korábbi fázisaiba bevont északi régiós tartományok tapasztalatainak feldolgozása volt.

„A mai nap célja, hogy mindannyian tisztában legyünk az elvégzendő feladatainkkal, a várható nehézségekkel, és a legjobb tudásunk szerint felkészüljünk az átadásra. Tanuljunk a korábbi helyzetekből, és időben azonosítsuk azokat a kritikus területeket, ahol még az átadásig javítani kell" – nyitotta meg Somogyi János alezredes, a PRT parancsnoka a konferenciát.

Az eseményen részt vett Baghlan tartomány kormányzóhelyettese, a Tartományi Műveleti Koordinációs Központ parancsnoka, a tartományi rendőrség jogi képviselője, az Északi Regionális Parancsnokság (RC-N) és az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Hivatal (USAID) baghlani képviselője, valamint az MH Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) vezetése.

1595934338
A transition (átadás) szükségszerű és visszafordíthatatlan folyamat, amelyet záros határidővel végre kell hajtani. Az afgán kormányzati és biztonsági szerveknek fokozatosan át kell venni a felelősséget a Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erőktől (ISAF). Erre készültek az elmúlt években, és az idő most elérkezett − e szavakkal indította előadását az Északi Regionális Parancsnokságtól érkezett Barry Le Belle őrnagy, a téma elismert szakértője.

„Természetesen az ISAF nem hagyja magára Afganisztánt, csak az eddigi rendszer alakul át gyökeresen" – fogalmazott a szakértő.

A tájékoztató végén kérdésekre válaszolva La Belle őrnagy hangsúlyozta, hogy az átadási folyamat még csak most kezdődött el igazán. Az Északi Regionális Parancsnoksághoz tartozó kilenc tartományból hatot már átadtak, a hetediket 2012-ben fogják, de a folyamat még egyetlen tartományban sem fejeződött be. A fennmaradó tartományokat 2013-2014-ben adják át, köztük a magyar PRT műveleti területét, Baghlan tartományt is. Ennek során a legfőbb szempontok: a biztonsági helyzet, a kormányzat hatékonysága, valamint a fejlesztések mértéke. Minden tartomány más és más problémákkal küzd. A tapasztalatok feldolgozása folyamatos. Baghlan tartomány különösen fontos stratégiai és földrajzi helyzetben van, hiszen „kapuként" működik az ország északi és déli pólusai között. A sikeres átadás alapja elsősorban az, hogy a kormányzati szervek jól és szervezetten működjenek.

A konferencia végén a résztvevők egyöntetűen elfogadták a PRT parancsnokának javaslatát: egy közös munkacsoport felállítását az átadás előkészítéséhez.

(MH PRT-12 sajtótiszt)